Özcan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı 'Roman Buluşması'nda da pankart açıp eylem yapan sanıklara talimatın örgüt tarafından verildiğini ifade etti. Özcan, sanıkların 'örgüt üyeliği' suçundan 15 yıla kadar hapsini istedi. Mahkemede görevli bir önceki savcı ise sanıkların beraatini istemişti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Berna Yılmaz geldi. Diğer tutuksuz sanıklar Ferhat Tüzer ve Utku Aykar ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmada daha önce görev yapan savcı Kasım İlimoğlu'nun beraat yönündeki mütalaasını değiştiren Savcı Adem Özcan, esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Emniyet müdürlüğünün, DHKP/C terör örgütünün 30 Eylül 2009 tarihinden itibaren 'Amerika defol bu vatan bizim, Dev Genç' adlı yurt genelinde kampanya başlatacağı şeklinde ihbar aldığını kaydeden savcı, örgütün alt kuruluşlarının da eğitim harçlarının kaldırılması ve parasız eğitim verilmesi talepleriyle kampanya başlatacağı bilgisinin alındığını söyledi.

Abdi İpekçi Spor Salonu'nda 14 Mart 2010'da düzenlenen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı 'Roman vatandaşlarımızla buluşuyoruz' konulu toplantıda sanıkların 'Parasız eğitim istiyoruz alacağız' yazılı ve 'Gençlik Federasyonu' imzalı pankartı açtıklarını hatırlatan Savcı Özcan, sanıkların aynı zamanda 'Parasız eğitim istiyoruz harçlar kaldırılsın, hırsızlara verilecek paramız yok' yazılı kuşları havaya attıklarını ifade etti. Özcan, sanıkların, pankartları toplamaları konusunda uyarılmaları üzerine, 'İnsanlık onuru işkenceyi yenecek', 'İşkence yapmak şerefsizliktir' şeklinde slogan attıkları ve gözaltına alındıklarını kaydetti.

Sanıkların katıldığı bir çok eyleme de yer verilen mütalaada, "Sanıkların DHKP/C terör örgütünün alt yapılanması olan Halk Cephesi ve Gençlik Federasyonu isimli oluşumların düzenlemiş olduğu birden fazla eyleme katıldıkları, eylemlerinin süreklilik ve çeşitlilik arz ettiği, sanıkların DHKP/C terör örgütü güdümünde yayın yapan basın ve yayın kuruluşları aracılığıyla verilen talimatlar ve yapılan çağrılar doğrultusunda bu yasadışı gösterilere katıldıkları, bu haliyle sanıkların eylemlerinin bir bütün halinde silahlı terör örgütü üyesi olmak suçunu oluşturduğu, yargılama sonucu elde edilen tüm delillerden anlaşılmıştır." ifadeleri yer aldı.

Savcı Adem Özcan, bu nedenle sanıklar Berna Yılmaz, Ferhat Tüzer ve Utku Aykar'ın 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Sanık avukatları mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamak için süre istedi. Avukatlara savunmalarını hazırlamak için süre veren mahkeme duruşmayı erteledi.

ÖNCEKİ SAVCI BERAAT İSTEMİŞTİ

Daha önce duruşmada görev yapan savcı Kasım İlimoğlu, Mayıs 2011'deki celsede sanıkların beraatini istemişti. Sanıkların iddia edilen eylemlere gönüllü olarak katılıp katılmadıklarının araştırılması gerektiğini ifade eden savcı İlimoğlu, dernek ve sivil toplum örgütlerinin terör örgütleri ile bağlantısının davanın özünü teşkil etmediğini söylemişti. Anayasada düşünceyi açıklama özgürlüğü ile gösteri ve yürüyüş düzenleme hakkının ayrıntılı olarak anlatıldığını belirten İlimoğlu, silahsız ve saldırısız toplantı ve yürüyüşün önceden izin almadan dahi yapılabileceğinin de ifade edildiğini kaydetmişti. Sanıkların eyleminin Anayasal düşünceyi açıklama sınırları içerisinde bulunduğunu belirten İlimoğlu, sanıkların beraatlarını talep etmişti.