Başbakan RecepTayyip Erdoğan''Şunu çok açık ve net söyleyeyim, bir defa hiçbir zamanTürkiyeCumhuriyeti devletinin kalkıp da kendisine paralel bir devlet anlayışına,KCKgibi, müsaade etmesi mümkün değil. Böyle bir şeyi kimse bizden beklemesin. Kimse bizim güvenlik güçlerimizin silah bırakmasını da beklemesin'' dedi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Silah bırakması gereken birileri varsa bunlar terörist gruplardır. Bunların silahı bırakması lazım ve silahın bırakılması halinde bir çok şeyin olumlu istikamette gelişeceğini de rahatlıkla söyleyebilirim'' dedi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak Bölgesel yönetiminden teröristle mücadelede Türkiye Cumhuriyeti ile müşterek mücadele etmesini beklediklerini söyledi. Erdoğan, “Aksi taktirde mücadeleyi kendimiz yapmak durumundayız.” dedi.
 
Bayram namazını Sultanahmet Camii’nde kılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşların bayramını kutladı. Erdoğan, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Erdoğan, Barzani ile görüşmesinin sorulması üzerine, “Kuzey Irak’ta biz bir sıkıntımız var. Bu sıkıntının giderilmesi noktasında açıklamalar var. Kuzey Irak Yerel yönetiminin bizimle beraber Peşmergeleri bu noktada değerlendirmesini, müşterek bir mücadele vermesini bekliyoruz. Aksi taktirde biz kendimiz yapmak durumundayız.” şeklinde konuştu.
 
Erdoğan, şöyle konuştu: “Türkiye Cumhuriyeti devleti, hiçbir zaman kendisiyle paralel bir devlet anlayışını, KCK gibi, müsaade etmez. Güvenlik güçlerinin silah bırakması söz konusu olamaz. Çünkü silah güvenlik güçlerinin bir enstrümanıdır. Silah bırakması gereken terörist gruplardır. Silahın bırakılması halinde birçok şeyin olumlu yönde gelişeceğini söyleyebilirim. Siyasetse, siyasetin yeri parlamentodur.”
İktidarları döneminde ret politikalarını kaldırdıklarını belirten Erdoğan, “Asimilasyon politikaları iktidarımız döneminde sıfırlama noktasına gelmiştir. Hiçbir zaman Kürt gerçeğini görmemezlikten gelinmemiştir. Herkes eşittir. Tüm etnik kökenler, farklılıklar zenginliğimizdir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kimseyi rahatsız etmemelidir.” şeklinde konuştu.
 
‘CUMA GÜNÜ VAN’A GİDİYORUM’
Cuma günü Van’a gideceğini söyleyen Erdoğan, Temmuz ayı gibi Van, Erciş ve köylerindekonutyapılması konusunu hızlandıracaklarını söyledi. Erdoğan, bunun için yasal düzenlemenin yapıldığını hatırlattı. Tüm belediyelerle ülke genelinde zemin etüdünden dayanıklılığa kadar birçok konuda çalışmaların yoğunlaştırıldığını belirten Erdoğan, ülke genelinde kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirme gayreti içerisinde olacaklarını ifade etti. Erdoğan, “Vatandaşlarımızın da bizi anlayışla karşılayacağına inanıyorum. Burada kimse ‘benim yerim şöyle, benim yerim böyle’ dememeli. Bu dönüşümü dayanışma içerisinde yapacağımıza inanıyorum.” diye konuştu.
 
iha