Alman Der Spiegel dergisi, “Erdoğan kurtuluşunu milliyetçi söylemlerde arıyor. Bir Kürt meselesinden söz etmesine rağmen Erdoğan, kendisinden öncekiler gibi çaresiz kaldı” diye yazdı

Son günlerde Batı basınından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"a yöneltilen eleştirilere Almanya"nın önde gelen dergilerinden Der Spiegel de katıldı. Der Spiegel, “Avrupa"nın modernleşme adımlarıyla övdüğü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, artık bu başarıyı yakalayamadı ve kurtuluşunu milliyetçi söylemlerde aradı” diye yazdı.
Daniel Steinvorth"un kaleme aldığı “Cami ve kışla” başlıklı yazıda, yolsuzluk skandalları yaşanırken reformların da durduğu belirtildi. AB adayı Türkiye"nin Kürt sorununu kavrayamadığını kaydeden Steinvorth, Erdoğan"ın bu problemi çözeceği sözünü vermesi ve bir Kürt meselesinden söz etmesine rağmen, kendisinden öncekiler gibi çaresiz kaldığını yazdı.

Askerlerin diliyle
Dergi, Batı"nın uzun süre uzlaştırıcı ve reformcu olarak övdüğü Erdoğan"ın şimdi azınlıklar için “kültürel haklar” ve insan hakları ihlallerinden bahsetmediğini belirtti.
Steinvorth, Erdoğan"ın generaller ve milliyetçilerin diliyle konuştuğunu savundu. Askerlerin basın ve fikir özgürlüğünün sınırlanması kampanyasına Başbakan"ın gönüllü olarak katıldığını belirten Steinvorth, Genelkurmay Başkanı ile Taraf gazetesi arasında yaşanan tartışmada Erdoğan"ın Genelkurmay Başkanı"nın arkasında yer aldığını belirtti.
Doğan grubu gazetecilerinin de aralarında bulunduğu bazı basın mensuplarına Başbakanlık"a giriş yasağı konulduğunu kaydeden Steinvorth, Erdoğan"ın bir süre önce bu gruba ait Hürriyet, Milliyet ve Posta gazetelerinin boykot edilmesi çağrısında bulunduğunu da hatırlattı.
Steinvorth, Almanya"da bağış yolsuzluğu skandalı olan Deniz Feneri e.V. davasıyla ilgili haberlerin bu gazetelerde ayrıntılı bir biçimde yer aldığını ve davada kaybolan milyonların “AKP çevresine gittiği” suçlamalarının gündeme geldiğine işaret etti. Dergi, Erdoğan"ın ne dereceye kadar bu olaya karıştığının halen açıklığa kavuşmadığını bildirdi.
AKP"nın altı yıllık iktidarında kendisine olumlu puan getiren ekonominin de artık iyi gitmediğini belirten Steinvorth, Türkiye"nin krizden korkmaması yönündeki açıklamalarının ardından, Ankara"nın IMF ile görüşmelerde bulunduğunu ifade etti.