BDP Genel Başkanı Demirtaş Roboski katliamı ile ilgili ilk kez bu kadar net konuşan Başkakan'ın sözlerini tezleri ile savundu.

Erdoğan'ın açıklamalarını itiraf olarak değerlendiren Demirtaş o sözleri önemli bulduklarını söyledi ve ekledi.

'146 gün sonra bizim ortaya attığımız tezlerin tamamını Başbakan tarafından itiraf edilmiştir. Başbakan bu olayla ilgili özrümüzü diledik, tazminatımızı ödedik diyor. Biz bunu söyledik. Demek ki AKP bu işin üstünü örtmeye çalışıyor tezimiz doğruymuş.

Bu CD'leri bende izledim diyor. O görüntülerdeki kişilerin Ahmet mi Mehmet mi belli değil diyor. Bende izledim diyor ordan o kişilerin kim olduğu belli değil diyor. Yani kim olduğunu bilmeden vur emri vermişsiniz. Bu tezimizde doğrulandı.'

Erdoğan, Amerikan Wall Street Journal gazetesinin Uludere olayına ilişkin iddialarına da değinen Demirtaş; 'Başbakanınız biz vurduk diyor. Daha ne desin. Hatta öylesine öffeleniyor ki. Bizim istihbaratımızdır diyor. ABD'nin pay çıkartmasına bile tahammülleri yok. Dolayısıyla AKP'yi kurtarmaya çalışanlar elinize vicdanınıza koyun bakın genel başkanınız ne söylüyor' dedi.

İşte Demirtaş'ın konuşmasından satır başları;

Bugün 146.gün. Roboski katliamının üzerinden tam 146 gün geçti. Nihayet ülkenin Başbakan'ı böylesine ciddi katliama dair ilk kez konuştu. Bu zamana kadar bu konuyu savsakladı. Dün ayakları yerden kesilince ülkenin önemli konusuna değindi.

ABD'NİN PAY ÇIKARTMASINA TAHAMMÜLLERİ YOK

Bu katliamın örtülmeye çalıştığını söylüyorduk. Bazı yazarlar ne diyordu bu AKP'ye karşı yapılmış tuzaktır diyorlardı. Değil mi? Köşelerinde, televizyonlarda bu tezi yayıyorlardı. Başbakan ne dedi Uludere'de bize kurulmuş tuzak yoktur diyor. Ne oldu şimdi? Kralcı geçinenler AKP'yi aklamaya çalışanlar soruyorum. Ne oldu?

Başbakanınız biz vurduk diyor. Daha ne desin. Hatta öylesine öffeleniyor ki. Bizim istihbaratımızdır diyor. ABD'nin pay çıkartmasına bile tahammülleri yok. Dolayısıyla AKP'yi kurtarmaya çalışanlar elinize vicdanınıza koyun bakın genel başkanınız ne söylüyor. Bizim işimiz diyor Başbakan. Kendi patronları kendilerini boşa çıkarttı.

AKP vur emri verenleri koruyor dedik. Ama ne diyorlardı hayır bu iş Ankara'nın karanlık dehlizlerinde kayboymayacak diyor. Başbakan dün ne diyor. Biz güvenlik güçlerine yetkiyi verdik onlarda samimiyetle yerine getirdiler diyor. Şimdi Ankara'nın karanlık dehlizleri neresidir anlaşılıyor mu?

DEMEK Kİ BAŞBAKAN DOSYAYI GÖRMÜŞ

Şimdi Bşabakan'ın açıklamaları ile daha iyi anlaşılıyor. Biz AKP Roboski'de yargı sürecine müdahale ediyor diyorduk. Başbakan ne diyordu bu soru her sorulduğunda yargıdadır diyordu. Şimdi ne diyor?

Bu bir hatadır diyor. Ortada yargı kararı var mı? Yok. Başbakan neye göre hatadır diyor? Dosyayı görmüş demek ki. Ama Başbakan o dosyayı görmüş ki konuşuyor. Başbakan'a rağmen kasıtlı bile bile yaptılar diyecek mahkeme var mı? Öyle yürekli mahkeme var mı?

AKP'YE OY VERENLER KATLİAM YAPIN DİYE OY VERMEDİ

Sandıkta oy atarken güvendiğiniz partiniz hükümete geldiğinde 34 kişiyi katletsin üstünü örtsün diye mi oy verdiniz? Bunun için oy verdiyseniz mesele yok. AKP'ye oy verenler git katliam yap üstünü ört diye oy vermedi.

Ak Partideki Kürtlere soruyorum. O partide ne kadar kalmayı düşünüyorsunuz? BDP'ye gelin demiyoruz. Ama bir tavır ortaya koyun diyoruz.

ADINI KIŞLAYA DA VERSELER KATLİAM DEFTERİ KAPANMAYACAK

Genel Başkanınız bize kan pazarlığı sunuyor. Bomba yüklü predator almak için anlaşma yapıyorlar. Pakistan ve ABD'de yapılan kan pazarlığıdır. Bu çağrım AKP'de vizdanı olan herkes içindir. Senin adını kışlaya da verseler bu katliam defteri kapanmayacak. Sen istismar mı dersin, tutuklar mısın sen sonuna kadar onu kullanırsın ama bizde bu katliam sayfasını kapattırmayız.

YENİ ANAYSA

Ne zaman Başbakan uçağa binse önemli konularda açıklama yapıyor. Anayasa ile ilgili yaptığıda bu. Gündem çarpıtma. Günlerdir BDP eşcinsel konusu ile Anayasa çalışmalarını tıkıyor diyor. Biz kimseye ayrımcılık yapılmasın diyoruz. Bunu uluslararası belgelere göre diyoruz.

Ama AKP konuyu çarpıtıyor. Ortada ayrımcılık yasağı tartışması var. Peki bu belgelerdeki metin daha önce kanunlara girmemiş mi? Aynen bizim önerdiğimiz madde öncesinde AKP tarafından imzalanmış. İnsanlar ayrımcılığa tabi tutulmasın diyoruz. Parlementoda çıkardığı 20 den fazla kanunda o ibareleri kullanmışsın.

Bu kadar ilkesiz davranan partiyle nasıl Anayasa yazacağız. Biz hukuk devletini, yargıyı nasıl konuşcağız? Onların anlaşması sivil anayasa olamaz. Başbakan'ın Anaysa istiyoruz sözünde de samimiyetsizlik var. Anayasaya giden yolda mayınları temizleyeceğiz dedik. İnsanlar düşüncelerini korkmadan söyleyemeyecekse Anayasada neyi tartışacağız dedik.

Muhalif herkes bir şekilde yargının, savcının hışmına uğruyor. Tutuyorlar götürüyorlar ilk 24 saat avukatı ile görüşme yok. Bunu AKP getirdi. Tehdit, şantaj 24 saat içinde yapılıyor. Sonra avukat geliyor. Bizzat zanlıyı ailesi ile tehdit eden savcılar var. Polisin düzenlediği tüm tutunaklar doğru kabul ediliyor.

SUÇ DUYURULARIMIZ UMURSANMIYOR

Savcının yaptığı bir iş yok. Polis fezlekeyi hazırlıyor. Polis kim hükümetin emrindeki memur. Fezlekeyi o hazırlıyor. Doğrudan kendisine bağlı yargı. Bakın bizim yaptığımız suç duyuruları var. Gizli dosyaları okuyan analistler var. Şikayet ettik onları.BDP'nin adına sahte web sitesi açıldı. Suç duyurusunda bulunduk. Kovuşturma yok. Gazete yayınları yapıldı. Suç duyurusunda bulunduk. Kovuşturma yok.

Peki buna karşı bu kadar hukuka bağlı savcılar Cihan Kırmızıgül'e ne yaptılar? Selim Sadak'a ne yaptılar? Yargıtay aşamaları bitti onaylandı. Çok hızlılar. Ve sadece kendi işlerinizi yaptıkları için 100'den fazla gazeteci yargılanıyor. Türkiye'de karakola düşmek adaletin kucağına düşmek değildir.

EMEKÇİLER YARIN İŞ BIRAKIYOR
Yarın Emekçiler iş bırakıyor. Başbakan 2010 yılında referandum hazırlıkları sırasında hep şunu söylerdi. Milletin anaysasında haklar var, memurlarımızın toplu iş sözleşmesi yapabilme imkanı var, çocuklarımızın hakları var, kadınların hakları var. Yeter ki referanduma evet deyin diyordu.

Ne oldu?Memura sadece yüzde 3+3 teklif edildi. Çinden sonra büyüyen ekonomisi olan ülkede nasıl memura zam bütçeyi sarsıyor? 4.5 milyon memur 3 helikopter etmiyor bu ülkede. Açlık sınırı 1050 TL bu ülkeden ortalama memur maaşı 1800 TL. Şimdi kamu çalışanlarını önümüzdeki yıl 3+3 verirseniz zam yapmış olmazsınız. Bu zamlar enflasyon karşısında geri çekmiş olursunuz. Memura zam başlığı yanlıştır. Yüzde 8.5 büyüyen ekonomi diyorlar. Kim büyüttü bu ekonomiyi? Sadece son 1 ayda 60 işçi yaşamını yitirdi. Böyle büyüdü ekonomi. Bu insanlar emeğini istiyorlar. İstiyorsun ki herkes senin talimatlarınla sokağa çıksın.

ERDOĞAN'LA AYNI MAAŞI ALIYORUZ AMA...

Başbakan'ın 730 kat mal arttırımı var. Aynı maaşı alıyoruz. Bunun içinde çocuğunun eşinin mal varlığı yok. Ama para memura vereceği ek zamdan fazla. Daha önce de demiştim. İmam Hatip yerine ticaret lisesinde okumuş gibime geliyor.KAfası ticarete çok çalışıyor. Ek iş yaptığını hatırlmıyorum ben. 94'den bu yana Başbakan'ın nakit parası 2023'te 1.5 kat trilyon olacak.