Başbakan Erdoğan, hiçbir vatandaşın açlık grevi yapmasını arzu etmediklerini, yaptıkları işin insani ve yasal olmadığını belirterek, “Ancak sorumlusu sendikalardır” dedi.

CHP, MHP, bazı medya kuruluşlarının ve marjinal örgütlerin Tekel işçilerinin eylemine sımsıkı sarıldıklarını dile getiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Oradan çıkış yolu arıyorlar. Dert hükümetimizi zaafa uğratmak, dertleri bu. AK Parti"ye karşı 7 yılda yapamadıkları etkili muhalefeti, şimdi Tekel işçileri üzerinden, Tekel işçilerini kullanarak, istismar ederek yapabilecekleri zannı içindeler” diye konuştu.

AKP Genel Merkezi"nde düzenlenen partisinin Kadın Kolları Eğitim Toplantısı"ndaki konuşmasının son bölümünü Tekel işçileri ve eylemlerine ayıran Erdoğan, işçilerin ay sonuna kadar başvurarak, 4/C"den istifade etmelerini istedi. Erdoğan, “Bu ay sonuna kadar istifade ettiniz ettiniz, etmediğiniz takdirde ay sonu itibarıyla bu iş bitiyor. Ondan sonra biz de yasal olmayan bu tür eylemlere müsaade etmeyiz bunu da açıkça söyleyeyim. Efendim "Açlık grevine başladık" bu senin tasarrufundur ve bunun da suçlusu tamamıyla sendikalardır. Biz hiçbir vatandaşımızın açlık grevi yapmasını arzu etmeyiz. Yaptıkları iş insani değildir, yasal da değildir. Ancak sorumlusu sendikalardır” değerlendirmesinde bulundu. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, ise sorunun çözümü için Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan"dan randevu istenmesinin kararlaştırıldığını söyledi. Tekel işçilerinin 53. gününü tamamlayan eyleminde 170 kişilik ikinci ekip "süresiz" açlık grevine başladı.

Tekel işçilerinin hesaplarına yatırılan kıdem tazminatını aldığına dair açıklamalar üzerine ise Tekgıda-İş Sendikası Yönetim Kurulu, “Üyelerin aldığı iddia edilen kıdem tazminatının ücret hesaplarının bulunduğu banka tarafından, kredi kartı veya kredi borçlarına karşı işsiz kaldıkları gerekçesiyle bloke edildiği belirlendi. Hukuki süreci başlatıyoruz” dedi.

6 bin kişi tazminat aldı ama dava açıyor

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Tekel işçilerinden 4/C"ye geçmek isteyenlerin ay sonuna kadar vakti olduğunu şu ana kadar 450 kişinin müracaat ettiğini söyledi. Dinçer, “Birinci günün akşamına kadarki süreçte 6 bin arkadaşımız kıdem ve ihbar tazminatlarını aldılar” dedi. Tazminatlarını alan Tekel işçilerininin dava açtığı ve hukuki süreç başlattığı belirtildi.