Başbakan Erdoğan, G-20 LiderlerZirvesi'nden Türkiye'ye dönüş yolunda önemli açıklamalarda bulundu. Terörle mücadelede son dönemde kazanılan başarı, Merkel'le,PKK bağlantılı yapılanmaların kapatılması konusunda detaylı görüşme, bedelli askerlik gibi konulardaki düşüncelerini basın mensuplarıyla paylaştı.

Bill Gates ile ikili görüşme mi yaptınız?

Evet, çok kısa. Davet üzerine gelmiş. G-20'lerde gerek bu tür isimler gerekse bazı ülkeler ekstra davet edilir. Mesela Singapur bunlardan bir tanesidir. Birleşik Arap Emirlikleri bu toplantıya davet edildi.

Merkel, Medvedev, Obama ile ikili görüşmelerde hangi konular gündeme geldi?

ABD ile olan görüşmelerimiz, BM'de yaptığımız görüşmelerin devamı mahiyetindeydi. Daha çok teröre yönelik... Predatör, helikopter gibi konuları sanıyorum kısa zamanda halledecekler. Merkel'le yaptığımız görüşme de yine ağırlıklı olarak terör konusunda oldu. Türk-Alman ilişkileri zaten iyi bir noktada. Bu yıl (ticaret hacmi) 29 milyar doları aşarız. Öyle gözüküyor. Ama görüşmede ısrarla terör konusu üzerinde durduk. Ve kendisine bazı belgeleri tekrar verdik, hatırlattık. Bunları Merkel'e de okudum. Onlara göre Almanya'da 10 bin küsur PKK yanlısı var. Bunların takipçisiyiz dedi. Yargıda olan sayısı 4 bin civarında. Henüz yasaklanmamış KON-KURD (Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu) altında örgütlenmişler. PKK'nın hakim olduğu geniş kitle kuruluşları, bunların bazılarını biliyorlar, bazılarını bilmiyorlar, gençlik, kadın, aile, gazeteci, hukukçu, üniversiteli, öğretmen, Cemaati İslami Kürdistan, Demokrat Aleviler Federasyonu, Kürdistan Yezidiler Birliği.... Hepsini kurmuşlar, açıkta kimseyi bırakmamışlar. Fazlası vardır, azı yoktur. Hepsi onların raporlarında var. Gazeteleri, dergileri... Yasaklanma kriterlerini fazlasıyla yerine getiren bir yapı.

Bunları paylaşınca Merkel'in tepkisi ne oldu?

Bunları yakın takibe alma noktasında talimat verdi. Ve ilgili arkadaşlarımızla bu konuda daha sıkı bir işbirliği içerisinde olacaklar.

Bir hafta önce bir Alman Mahkemesi Roj TV'nin Almanya'da izlenme yasağını kaldırdı.

Rasmussen Danimarka Başbakanı iken bu işte bize gerekli desteği vermedi. O günden bugüne neredeyse 6 yıl oldu. Şimdi güya neticeleniyor diyorlar.

Barzani ile yarın (bugün) görüşeceksiniz, peşmergeler son talebimizden sonra Kandil'e yakın bölgelerde sorumluluk üstlenmeye başladılar mı?

Sorumluluk hissi geçmiş yıllara göre daha iyi bir noktada şu anda.

Kazan operasyonunda istihbarat desteği verdiler mi?

Orada tamamen kendi istihbaratımızı kullandık. İnsani istihbarat da orada iyiydi.

PKK kaynakları 450-500 arasında kayıptan sözediyor. Size böyle bir bilgi geldi mi?

Kendilerine göre, kimyasal silah türünden bir iftirayla kamuoyu oluşturmak istiyorlar. Kesinlikle böyle birşey sözkonusu değil. Kazan Vadisi'ndeki operasyon, insani istihbaratla, insansız hava araçlarıyla tespit edilen grupların, mağaraların uçaklarla bombalanmasıdır. Neticesinde orada ölenlerin cesetleri alınmış, Malatya Adli Tıp'a getirilmiştir... DNA testine varıncaya kadar çalışma yapılıyor.

Son yılların en etkili hava operasyonu ve bombalaması yapıldı. Afganistan'da Bin Ladin için kullanılan sığınak delen bombalar mı kullanıldı?

Hayır, bunlar bizde olanlar. ABD bu tür bombaları bize vermiş değil.

Son harekatın eylem caydırıcılığı oldu. Bugüne kadar sağlanamayan askeri başarı sağlanmış oldu. Genelkurmay başarılı diyebilir miyiz?

Diyebiliriz, çünkü üzerine çok daha sıkı gidiyor. Kararlı gidiyor. Şu anda kırsalda özellikle son harekat, öyle zannediyorum ki son yıllarda hiç yapılmayan harekattır.

ANLAYIŞ ARTIK DEĞİŞTİ

Ne değişti? Operasyona katılan asker sayısı mı?

Anlayış değişti. Daha önce de 150 bin 200 bin kişi filan hep oraya giderdi. Kırsaldaki PKK'lıların üzerine üzerine gitme olayı var. Bir iyi taraf da şu an polis asker iyi bir dayanışma sergiliyor. İstihbarat paylaşımı dahil, arazi, şehir merkezi, kırsal güzel bir dayanışmaları var.

Asker siyasetten çekildi, olması gerektiği gibi tamamen askeri stratejiye yöneldi. Tamamen kendi işini yaptığı için başarılı diyebilir miyiz?

Burası da önemli... Bir de meslek eskiden mesleki taassup vardı. Güvenlikte bakıyorsun birileri polisi tahrik ediyordu, işte biz çalışıyoruz, biz canla başla varız ama asker yok... Asker diyordu ki biz varız, polis yok. Şu anda o meslek taassubu ortadan kalktı. Şimdi taassup ortadan kalkınca dayanışma süreci başladı. Tabii istihbarat paylaşımı da işimizi çok kolaylaştırdı. Geleceğe yönelik de daha iyi neticeler alacağımızın umudunu veriyor.

KCK tutuklamalarının da etkisi olabilir mi sizce?

Olay sadece İmralı değil, Kandil'den de emir geliyor...

BEDELLİDE YAŞ SINIRI OLACAK

Yeni anayasa süreci nasıl gidecek? Başlangıçta hiçbir parti şart öne sürmedi ama şimdi 12 Eylül referandumunda değişen maddelerin yeniden değişmesi gibi konular konuşulmaya başlandı. Umutlu musunuz?

Yeni anayasayı gerçekleştirmek için yola çıktık. Meydanlarda söz verdik. Diğerleri de söz verdi. Biz ön kabulle gelmiyoruz, siz de ön kabulle gelmeyin. Buraya geldiğinizde de anayasa dışı konuları konuşmayın. Diğer konular parlamentoda görüşülebilir. Temennim, hiçbir önyargıya yeni anayasayı kurban etmeden bu çalışma sürdürülür. Ve böylece inşallah 2012 sonuna kadar da netice alırız. 2012'yi olgun bir süre olarak görüyorum. Rahat rahat o zamana kadar bitirilebilir. Gündem rahat, bitirebiliriz.

2015 G-20'sini Türkiye düzenleyecek. Ev sahibi siz mi olacaksınız?

İnşallah. Zirveyi illa yıl sonu yapmak zorunda değiliz. Seçim öncesi yapabiliriz.

Milli Savunma Bakanı'ndan bedelli askerlik bayramdan sonra diye bir açıklama var...

Bir tarih yok da, benim için önemli, acil bir konu. Bütçe öncesine sıkıştırabilir miyiz bilmiyorum. Genelkurmay Başkanı ile de çalışmalar belli olgunluğa geldi. Biran önce bitirip, beklentileri karşılarız, bir rahatlama sağlarız.

Herkese mi yoksa belli bir yaş üstüne mi bedelli askerlik gelecek?

Belli bir yaşın üstü. Yoksa çok büyük bir haksızlık, adaletsizlik olur.

Para nerede kullanılacak?

Benim gönlümde birşey var, açıklamayı ben yapacağım.

(Yenişafak)