Başbakan Erdoğan, dış politikaya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yerinin tribünler değil saha olduğunu dile getirdi.

Başbakan Erdoğan'dan, Suriye ile jet krizinin yaşandığı bugünlerde dış politikaya yönelik yeni bir açıklama geldi.

Dış politikada tribünlerde kalmanın Türkiye'ye çok ağır bedeller ödettiğini söyleyen Erdoğan, "Türkiye, tribünlerde kalabilecek bir ülke asla değildir. Türkiye, mutlaka ve mutlaka sahaya inmek, sahada kalmak zorunda olan bir ülkedir" dedi.

Bunun riskleri ve geçiş süreçleri olabileceğini dile getiren Erdoğan, "Zaman zaman sorunlar yaşanabilir. Ancak 'sorun çıkacak' diyerek, Türkiye pısırık bir politikayı, geleceğe ağır faturaları olan bir politikayı bu saatten sonra idame ettiremez, ettirmeyecektir'' ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan bu açıklamaları, Atatürk Üniversitesi tarafından kendisine verilen uluslararası ilişkiler alanında fahri doktora unvanını aldığı törende yaptı.

Başbakan Erdoğan şunları da söyledi:
''Eleştiriler son derece manidardır. Zira bu eleştiriler, işte o 1940 model dış politika anlayışının bir tezahürüdür. 'Aman sorun çıkmasın' diyerek, Türkiye'de çok uzun yıllar dış politikada adım dahi atılmamıştır. 'Aman risk almayalım, aman hiç kimseyi ürkütmeyelim' diyerek, Türkiye'nin dış politikada on yılları çarçur edilmiştir.

Ekonomi bir risktir, siyaset bir risktir. Aslında hayat bir risktir. Risk almazsanız başarıyı yakalayamazsınız... Bugün Türkiye, statik dış politikadan dinamik dış politikaya geçmiştir. Türkiye'nin dünya ile arasındaki perde kalkmıştır, ufku genişlemiştir.''

ntvmsnbc