Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın üçüncü büyük uçak üretim fabrikası Embraer"i ziyaret etti. Erdoğan"ın ziyaretine heyetteki bakanlar da eşlik etti. Başbakan Erdoğan'a üç boyutlu birifing verildi.

Brezilya temaslarını sürdüren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Sao Paulo'da düzenlenen Türk-Brezilya İş Forumuna katıldı. Sao Paulo Sanayi Federasyonu'nun (FIESP) Konferans Salonu'ndaki toplantıda konuşan Erdoğan, “Brezilya ile ilişkilerimizi stratejik ortaklık boyutuna taşımayı hedefliyoruz” dedi.

Başbakan Erdoğan, konuşmasında "El Turco' lakaplı Brezilya'ya yüzyılın başında yerleşen Osmanlı vatandaşlarını anarak başladı. Başbakan Erdoğan, “Suriye, Lübnan, Filistin ve Anadolu topraklarından buraya gelen kardeşlerimiz, Brezilya ile Türkiye arasında adeta köprü oldular. 1.5 asır önce başlayan temasların, son döneme kadar ileri boyutlara taşınamadığını da müşahede ediyoruz” diye konuştu.

İki hafta önce Brezilya ve Türkiye"nin önemli bir başarıya birlikte imza attıklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: “Uluslararası toplumu meşgul eden İran'ın nükleer programına ilişkin sorunda mimar olduk. Türkiye ve Brezilya BM Güvenlik Konseyi ve G20 üyesi olarak, küresel çapta barışa ve refaha katkı sunuyorlar.” Türkiye ile Brezilya arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasının imzalanacağını hatırlatan Erdoğan, Brezilyalı işadamlarını Türkiye"ye yatırım yapmaya çağırdı.

Başbakan Erdoğan'a sanayiye yaptığı katkılardan dolayı FIEBP tarafından nişan verildi. Erdoğan konuşmasını bu nişanı taktıktan sonra, boynunda asılıyken yaptı. Başbakan Erdoğan foruma katılmadan önce dünyanın en büyük 3'üncü uçak teisi olan Embraer Fabrikası'nı gezdi. Yolcu uçağından askeri uçağa kadar her türlü uçağın yapıldığı fabrikayı gezen Erdoğan, mühendislerden bilgi aldı. Erdoğan, Sao Paulo valisine de nezaket ziyaretinde bulundu.

Akşam