Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin ziyaretine ilişkin ülke basınında "Türkiye Başbakanı'nın imzaladığı stratejik anlaşmalar, 27 senelik boşluğu doldurdu" yorumları yapıldı.

China Daily gazetesinin manşetten yayımladığı haberinde, "Erdoğan'ın Çin'e 27 yıl aradan sonra gelen ilk Başbakan olduğu" vurgulanırken, yapılan işbirliği anlaşmalarıyla "27 senelik boşluğun doldurulduğu" ifade edildi.

Ulusal basında dün bir uzmanın "Türkiye-Çin ilişkilerinin balayı dönemine girdiği" şeklindeki benzetmesinden alıntı yapan gazete, iki ülke Başbakanları Erdoğan ve Vın Ciabao'nun özellikle nükleer enerji ve yatırım konularına eğildiklerini belirterek, bu alanlarda önemli işbirliği anlaşmalarına imza attıklarını kaydetti.

Çin Ortadoğu Çalışmaları Enstitüsü Genel Sekreteri Cang Şiaodong Erdoğan'ın Çin'e yaptığı tarihi ziyarete ilişkin, "Türkiye'nin geçmişte süregelen Batı'ya dönük yüzünün artık Doğu'da gelişmekte olan pazarlara çevirdiğinin göstergesi" değerlendirmesini yaptı.

"İki ülke arasındaki ilişkilerin genişleme sürecinde olduğu"nu söyleyen Dong, "İlişkilerin tam manasıyla kemale ermesi için henüz çok zamana ihtiyaç var. Bu ziyaret iyi bir başlangıç oldu" ifadelerine yer verdi.

Pekin Üniversitesi Türkoloji Bölümü'nden Türkolog Zan Tao ise yorumunda "İki ülke ilişkileri açısından en hassas nokta olan Uygur meselesine ilişkin Türkiye'nin Çin'in bütünlüğü politikasını benimsiyor olması hızla gelişen ilişkiler için son derece sağlam bir altyapı oluşturuyor" değerlendirmesini yaptı.

Bu arada Suriye konusunun da önemli bir gündem maddesi olduğu vurgulanırken, Suriye ile ilgili hiçbir açıklama yapılmadığı kaydedildi.