Erdoğan, darbeli kırıcı ile kömür çıkardı. Başbakan Erdoğan, "Her mücadelenin kendine has özellikleri var, ama sonu ekmek mücadelesi olunca kutlu oluyor. Fakat gördüm ki kömür madenindeki çalışma hepsinden çok daha farklı" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, taşkömürü ocağına inerek kömür çıkardı. Erdoğan, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne bağlı "Uzun Mehmet 1" kuyusundan maden ocağına indi. Başbakan Erdoğan'a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Zonguldak milletvekilleri Polat Türkmen ve Fazlı Erdoğan, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Genel Maden-İş Genel Başkanı Ramazan Denizer, Zonguldak Valisi Erdal Ata ve Belediye Başkanı Secaattin Gonca ile Bilal Erdoğan da eşlik etti. Başbakan Erdoğan, "Kuyubaşı" tabir edilen yerde maden işçisi Necdet Çebi'nin, "Sizi burada görmek bize gurur verdi Başbakanım" sözleri ile karşılandı.
Başbakan Erdoğan daha sonra "Payton" adı verilen raylı sistem aracına bindi ve araç nakliyat şefinin, "Durmak yok, yola devam" sözleri ile hareket etti.

Erdoğan, yaklaşık 20 dakika süren yolculuğun ardından deniz seviyesinden 560 metre aşağıda maden işçilerinin "560 Kodu" adını verdiği "358 Kartel 1" üretim bölümüne geldi.

Erdoğan'a burada TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen taşkömürü üretimi ile ilgili bilgi verildi.

Maden işçilerine "kolay gelsin" dedikten sonra bir süre sohbet eden Başbakan Erdoğan, hal ve hatırlarını sordu.

Başbakan Erdoğan, işçilerin babalarının ne iş yaptığını, ailelerinden madende hayatını kaybeden olup olmadığını öğrendi. Erdoğan, daha sonra darbeli kırıcı kullanarak kömür çıkardı. Başbakan Erdoğan, maden işçileri, basın mensupları, danışmanları ve korumaları ile fotoğraf da çektirdi.

Erdoğan, basın mensuplarının, neler hissettiği yönündeki sorusu üzerine şunları söyledi:

"Bu çilenin çekildiği yerde tüm işçi kardeşlerimizle denizden 564 metre derinlikte ve ondan sonra da denizin altına doğru yaklaşık 2,5 kilometrelik bir seyahatimiz oldu. Bu çilekeş kardeşlerimizin maden ocağında nasıl çalıştıklarını, nasıl taşkömürü çıkardıklarını bizzat gördük ve yaşadık. Bu mücadelenin nasıl zorlu bir mücadele olduğunu gördüm. Bugüne kadar bu mücadelede, ekmek mücadelesi verirken şehit olan tüm vatandaşlarımı rahmetle anıyorum.

Tabii ki ekmek mücadelesi kolay değil, her mücadelenin kendine has özellikleri var. Kendine has, artıları eksileri var, ama sonu ekmek mücadelesi olunca kutlu oluyor. Fakat gördüm ki kömür madenindeki çalışma hepsinden çok daha farklı.

İlk defa bir Başbakan olarak buralara gelmiş olmak ayrıca beni mutlu etti. Temennim odur ki buraları daha modern daha çağdaş daha verimli hale getirmek ve şu anda zarar etmekte olan bu kuruluşlarımızı en azından başabaş noktasına getirmek, kara geçirmek şüphesiz ki hem çalışanlarımızın hem de bizim gayretimiz olacaktır. Ben bu vesile ile tüm işçi kardeşlerimi kutluyor, tebrik ediyorum"


İŞÇİLERLE "KÖMEÇ" YEDİ

Başbakan Erdoğan, açıklamanın ardından maden işçilerinin kurduğu sofrada, işçilerle Zonguldak yöresine ait "Cevizli Kömeç" ve ayrandan oluşan akşam yemeği yedi.

Erdoğan, kömür madenindeki incelemelerini tamamladıktan sonra "Paytona" binerek kuyubaşına geldi. Burada bulunan işçilerle de fotoğraf çektiren Erdoğan, maden işçilerinin alkışları arasında eksi 560 metredeki maden ocağından ayrıldı.