Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Aydın Ticaret Odasını (AYTO) ziyaret etti. İki saate süren ziyaret esnasında AYTO Meclis Başkanı Mahmut Çağlayan ve AYTO Başkanı Mustafa Baştup ile görüşen Erdem; günümüz ekonomik gelişmeleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
2007 yılının ortalarından bugünlere kadar ki süreçte ekonomik göstergelerin olumsuzlaşmaya başladığını belirten AYTO Başkanı Baştuğ, rakamlarla örnekler verdi. Enflasyon rakamlarının tekrar iki haneli rakamlara yükselme eğiliminde olduğunu, büyümenin yavaşladığını, ihracatın artmasına rağmen beraberinde ithalatın da arttığını vurgulayan Baştuğ, enerji fiyatlarındaki artışın da maliyet fiyatlarını olumsuz etkilediğini belirtip küresel krizin bu rakamları daha da olumsuz etkileyeceğini ifade etti.
AYTO Meclis Başkanı Çağlayan da; Aydın"da kalkınma ajansı kurulması gerektiğini ve bu konuda çalışmaların devam ettiğini söyledi. Aydın"ın turizm potansiyelinin değerlendirilmesi açısından Tralles"e önem verilmesinin altını çizen Çağlayan, Aydın Ticaret Odası olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay"ı ziyaret ederek takip edilmesi gereken konular hakkında temaslarda bulunmak istediklerini ifade etti.
Erdem; ziyaretinde dünya çapında yaşanan ekonomik krizin Türkiye"ye yansımaları hakkında fikirlerini beyan etti. 2007 yılının Mart ayından itibaren Türkiye"nin engellenmeye çalışıldığını ifade eden Erdem, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci yaklaşması ile beraber Türkiye"nin sıkıntılı bir döneme girdiğini belirtti. Erdem, “Nisan 2007 de yayınlanan e-bildirge, ardından yapılan genel seçimler, ardından referandum ve peşi sıra AK Parti"ye kapatılma davasının açılması bu süreçte dünya çapında yaşanan kuraklık sonucu gıda fiyatlarının aşırı yükselmesi, tarihinin en yüksek değerlerine ulaşan petrol ve enerji fiyatları, ülkemizdeki sıkıntılı duruma sıkıntı eklemiştir. Elbette bütün bu olumsuzluklar ekonomimizi menfi yönde etkilemiştir. Bütün bu olumsuzluklar 2002 yılından önceki koalisyonlar döneminde yaşanmış olsaydı bugün 1 ABD dolarının beklide 5 YTL seviyelerini aşmış olacak, gecelik faizler ise yüzde 5 binli - 7 binli seviyeleri görebilecekti, yine enflasyonun da yüzde 60-70"lere ulaşacağını görmüş olacaktık, bu da ülkemiz için yeni bir felaket olurdu” dedi.
Başta ABD olmak üzere, İngiltere ve diğer AB ülkelerine nazaran Türkiye"nin krizden nispeten çok daha az etkilendiğini belirten Erdem, “Türkiye bu süreçten en az zararla çıkacak, hatta paralarını yatıracak güvenilir bir yer arayan, küresel yatırımcılar için tercih edilebilecek ülkelerden birisi olacaktır. Ekonominin gidişatında moralin büyük önemi oldu. Kriz üzerinden felaket senaryoları çizip ülkenin moralini bozmaya çalışanlar var. Bu anlayış ülkemize zarar vermekten başka bir işe yaramayacaktır” diye konuştu.