AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Söke Ziraat Odası’nda pamuk üreticileriyle bir araya geldi. Erdem, Söke Ziraat Odası’nda Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Kemal Güven ve Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş tarafından karşılandı.
Kurban Bayramı öncesinde yağış sonrası mağdur olan pamuk üreticilerinin borçlarını görüşmek için Sökeli bir heyetle Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin Gülhan ile görüştüklerini hatırlatan Mehmet Erdem, “Ziyarette zararda olan pamuk üreticisinin borçlarıyla ilgili olarak ne yapılabileceğini görüştük. Yağıştan dolayı bu yıl pamukta verim ve kalite kaybı yaşandı. Bununla birlikte piyasalarda pamuk fiyatları anlaşılamayan bir şekilde düştü. Yağış nedeniyle pamukçunun zararı yüzde 20 gibi gözükse de incelendiğinde bu zararın yüzde 40-50’lere ulaştığını görüyoruz. Maliyetleri de göz önünde bulundurduğumuzda pamukçumuz ciddi bir sıkıntı içerisinde. Ziraat Bankasına 2007 yılında yaşanan kuraklıkta olduğu gibi ‘Borcun faizini yatıralım. Ana parayı 1 yıllığına yenileme’ teklifinde bulunduk. Hüsamettin Bey, konuya olumlu yaklaştı. ‘Bu konuda bir çalışma yapıyoruz. İstenilen ölçüde bir çözüm üretmeye çalışıyoruz’ deyince bizde rahat bir nefes aldık” diye konuştu.
“ÇOK ÜZGÜNÜM”
Yaşanan olumlu gelişmenin ardından bayramda pamuk üreticilerin bizar daha rahat etmesi için açıklama yaptığını anımsatan Erdem, “Yaptığım açıklamalar kayıt altında. Belki daha kesin bir şey olmadan bu açıklamayı yapmamam gerekirdi ama üreticimizin bayramda biraz daha moralli olması için bu açıklamayı yaptım. Ama kesinlikle ‘Borçlar erteleniyor’ gibi bir ifadem kesinlikle olmadı. ‘Borçların yenilen yapılandırılması için çalışıyoruz’ dedim. Benim söylediklerim basın mensubu arkadaşların farklı anlaması nedeniyle pamukçumuza farklı yansıtıldı. Yanlış anlaşılmadan dolayı üreticimizin bir beklenti içerisine girmiş olması nedeniyle çok üzgünüm. Sizlerin sıkıntısı bizlerin sıkıntısıdır. Biz sizlerin sorunlarını çözmek için Ankara’dayız. Sizler burada sıkıntı içindeyken biz Ankara’da rahat uyuyamayız” ifadelerini kullandı.
GÖREVDEN ALINMALAR ETKİLEDİ
Ziraat Bankası’nda yaşanan görevden alınmaların tüm süreci olumsuz etkilediğine işaret eden Erdem, “Her şey yolunda giderken bayramdan hemen sonra Ziraat Bankasının tüm Genel Müdür Yardımcıları görevden alındı. Böyle olunca bizim Hüsamettin Bey ile yaptığımız görüşmeler havada kaldı. Bu nedenle bayramdan hemen sonra Sayın Kocabaş ve Söke sivil toplum örgütleriyle Ziraat Bankası Genel Müdürüyle görüştük. Genel Müdür, Hüsamettin Beye göre daha katı bir tutum sergiledi. Zararın yüzde 20’ler seviyesinde olduğunu ifade ettik. Biz kendisine durumu izah ettik ve ‘Talimat verin gerekli inceleme yapılsın’ dedik. Özelikle Söke, Koçarlı ve Didim’deki pamukçularla ilgili bir çalışmanın acilen gerekli olduğu belirttik. ‘Benzer bir uygulama 2007’de de yapıldı. O zaman yüzde 0,25’lik bir fark alındı. Belirlenecek bu farkı ödemeye de hazırız’ dedik. Daha sonra kendisini 3 kez daha aradım. Ancak görüşme imkanımız olmadı” şeklinde konuştu.
“GEREKİRSE BABACAN’A ÇIKARIZ”
Pamukçunun içinde bulunduğu zor durumdan kurtulması için her türlü girişime devam ettiklerini açıklayan Erdem, şöyle konuştu: “Ankara’ya dönüşte kendisiyle yeniden görüşeceğim. Daha da olmadı Aydın milletvekilleri olarak hep birlikte görüşmelerde bulunacağız. Bu hafta Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası yetkilileri TBMM Tarım Komisyonunu tarımsam krediler konusunda bilgilendirecek. Bu konuyu orada da gündeme getireceğiz. Tarım Komisyonunda olduğun için bende toplantıda olacağım. Bu konuda sonuç alıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Daha da olmazsa Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a çıkıp sıkıntımızı anlatacağız” 
Yağışlar sonrası oluşan kalite ve verim düşüşünün ardından pamuk fiyatlarının düşmesinin de pamukçuyu kötü etkilediğine değinen Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş da, şunları söyledi: “Cuma günü itibariyle pamuk fiyatları 1,3 TL’ye düştü. Sayın Milletvekilimizin dediği gibi borçlarla ilgili olarak biz üreticilerimize Hüsamettin Bey’in bizlere ilettiği şeylere göre konuştuk. Ancak sonradan hiç beklemediğimiz gelişmeler oldu. Dünya piyasalarıyla Türkiye’deki fiyatlar arasında 1 TL fark var. Dünya piyasasında pamuğun fiyatı 4,3 TL seviyelerinde. TARİŞ’in piyasaya yeterince girmemesi ve üreticilerin fiyatların yükseleceğini bekleyerek ürününü satmaması pamuk fiyatlarını düşürdü. Pamuk üreticileri olarak şuan mağdur durumdayız. Borçların yeniden yapılandırılması konusunda olumlu bir sonuç alınamazsa farklı şekillerde tüm girişimleri yapmaya hazırız. Bu konuda Koçarlı ve Didim Ziraat Odalarını da harekete geçireceğiz. Pamukta sıkıntı yaşanırsa bu diğer tüm sektörlerde yansır. Şuan primi üstüne koyunca bile maliyetleri yakalayamıyoruz”