2012 yılının Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından “Uluslar arası Kooperatifler Yılı” olarak ilan edildiğini anımsatan Mehmet Erdem, “ Kooperatiflerin, sosyo-ekonomik kalkınmaya, yoksulluğun azaltılmasına, istihdam oluşturulmasına ve sosyal bütünleşmeye olan katkılarını vurgulamak amacıyla ilan edilen ‘Kooperatifler Yılı’, ülkemizde de kutlanmaktadır. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve dönemin İktisat Bakanı Mahmut Esat BOZKURT günümüzden tam 89 yıl önce 17 Şubat 1923 tarihinde İzmir İktisat Kongresinin açılışında özellikle tarımsal kooperatiflerin önemine işaret ederek, en ciddi kalkınma modellerinden birisisinin kooperatifçilik olduğunun altını çizmişlerdir. Bu bağlamda İzmir İktisat Kongresinde ‘Çiftçi Grubunun İktisadi Esasları’ başlığı altında alınan kararların içinde en önemli yeri ‘Ziraat Bankası ve İtibari Zirai Esasları’ bölümünde bulunan kooperatiflerle ilgili maddeler teşkil etmektedir. Henüz kurulması bile tamamlanmamış bir devletin iktisat politikalarında kullanılabilecek araçlar ve kurumlar arasında kooperatiflerin önemi bariz biçimde vurgulanmış ve yine Cumhuriyet’in ilanından önce 1923’de ‘İstihsal, Alım ve Satım Ortaklık Kooperatifleri Nizamnamesi’ adlı bir kararname çıkarılmıştır. Bu nizamname sayesinde; Ödemiş Tütüncüler Alım Satım Kooperatifi (1924),Bursa Hal Tütünleri Kooperatifi, Bergama Tütün Mahsulleri Kooperatifi (1926),Tire Çiftçiler Kooperatifi (1927) gibi 40 kadar tarımsal nitelikli kooperatif kurulmuştur. Günümüzde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Kırsal Kalkınma Ajansları vb kurumlarca her geçen gün daha fazla desteklenen tarımsal kooperatiflerimiz 90 yıl önce olduğu gibi bugün de ülke kalkınması ve yoksulluğun azaltılması açısından önemini muhafaza etmektedir. Bu vesileyle ‘Uluslararası Yılı Kooperatifler Yılı’nı bir kez daha kutluyorum" dedi.

Erdem, konuşmasını Mustafa Kemal Atatürk’ün 1 Şubat 1931’de İzmir Ticaret Odası’nda yaptığı konuşmanın bir bölümünü hatırlatarak sonlandırdı. Atatürk, o konuşmasında kooperatifler için şöyle demişti: Kanaatim odur ki? muhakkak surette birleşmede kuvvet vardır. Kooperatif yapmak maddi ve manevi kuvvetleri, zeka ve maharetleri birleştirmektir. Yoksa bir zayıf ile bir
kuvvetlinin birleşmesinden bahsetmiyorum. Birleşmenin böylesi zayıf olanın kuvvetliye esir olması demektir. Ege iktisat mıntıkasındaki bütün insanların hâsılalarını ve gayretlerini birleştirmesi muhakkak feyizli neticeler verecektir. Türkiye’nin say, hayat ve mevcudiyetini mütalaa edince birleşmeden mütevellit fayda ve menfaatlerin çok büyük olacağı kanatına varacağınızdan şüphe etmiyorum. Müstahsillerin birleşmesinden şahsi menfaatlerinin haleldar olacağını düşünenler tabii şikayet edeceklerdir”