Adliyesi kapanan ilçelerden biri olan İncirliova’da konuşan Milletvekili Mehmet Erdem, “Ülke genelinde 148 adliye değişik kriterler göz önünde tutularak kapatılıyor, ancak bu kapatılma hususu kesinlikle bütçe ve mali açıdan değil Yargıtay’da bekleyen binlerce dosyadan kaynaklanmaktadır” dedi. Adliyelerin kapatılmasına bir şekilde kabullendiklerini belirten bazı vatandaşlar, herkese her an lazım olan ‘sabıka kaydı’ dilekçesi için adliyesi kapanan ilçelerde yeni bir birim oluşturulmasını istediler.

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından açıklanan atama kararnamesinden önce Adalet Bakanı Sadulah Ergin ile düzenlenen toplantıya katıldığını belirten AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “Bu toplantıda herkes düşüncesini ortaya koydu. Biz ısrarla, adalet hizmetlerinin para ve bütçe ile değerlendirilmemesi gerektiğini belirttik. Siyaseten düşünüldüğünde de bu durumun bizi menfi etkileyeceğini biliyoruz. Milletvekili olarak ilimizi temsil ederken düşüncelerimizi net bir şekilde ifade ettik. Durumun bütçe ve maliyetle ilgisi olmadığını gördük. Yargının tıkandığı noktaları hepimiz biliyoruz. Uzun süren yargı süreçleri adaletsizliğe neden oluyor. Bunun yanında Yargıtay ve Danıştay’da bekleyen dosyaların bir an önce bitirilmesi gerekiyor. 12 Eylül 2010’da gerçekleştirilen referandum sonucu bazı değişikler yapıldı. 2010 yılına kadar HSYK talep edilen hakim ve savcıların ancak 5’Tte 6’da birini almış. Danıştay’daki Daire sayısı artırıldı. Acilen 2 bin civarında hakime ihtiyaç duyuldu” dedi.

Şu anda Türkiye’de 5 bin 700 civarında hakimin bulunduğunu ve merkezlerdeki ihtiyaç dolayısıyla ülke genelindeki 148 ilçedeki tayini çıkan hakim ve savcıların yerine atama yapılmadığını ve Aydın’da Yenipazar, Kuyucak, Karacasu, Sultanhisar, Koçarlı ve İncirliova adliyelerinden ataması yapılan hakim ve savcıların yerine yeni atama yapılmadığını “Bu durum asla bütçe ile ilgili değil. Yargıtay ve Danıştay’daki biriken dosyaların çözümü ve ilerleyen süreçte bu adliyelerin birçoğunun tekrar açılacağını ya da değişik bir yöntem ile oluşacak sorunların çözüleceğine inanıyorum. Bu arda ilçe merkezlerinde sabıka kaydı dilekçelerinin cevaplanabilmesi için gelen talebin de yerine getirilmesi konusunu Bakanlıkla görüşeceğim” ifadelerine yer verdi.

Erdem, İncirliova’nın İlçe olmaktan çıkarılacağı yolundaki söylentilerin ise kesinlikle doğru olmadığını belirtti.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png