Van'ın Erciş ilçesinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin hala izleri dururken ilçe sakinlerin büyük bir kısmı ilçeyi terk etti. Kurban Bayramı öncesi ilçeden ayrılan vatandaşlar il dışındaki akrabalarına yerleştikleri için ilçe adeta hayalet şehre dönüştü.
Depremin ilk haftasında ilçe merkezi sabah saatlerine kadar devam eden hareketlilik bitti. İlçe merkezine gönderilen ambulans, arama kurtarma ekipleri ve sağlık ekiplerin geri çekilmesi askerlerin kışlalara çekilmesi ile ilçe merkezin en işlek caddesi olan Van yollu Caddesinde adeta 'in-cin' top oynuyor. İlçe merkezinde kalan görevliler dışında caddelerde ilçe dışından gelip yakınlarını görmek, ilçenin son halini görmek için gelen vatandaşlar geziyorlar.
Bomboş Erciş caddelerinde ilçenin son durumu görmek için gelen Van'dan gelen vatandaşlardan Yıldıray Çevirel Erciş'in çok hareketli bir yer olduğunu belirterek, "Erciş'e iş gereği geldik bir de Erciş'in son halini görmek istedik çok şaşırdık. Erciş aslında bir ilçeydi ama bir il olmaya aday bir ilçeydi. Çok kalabalık bir ilçeydi ama şuan gördüğünüz gibi Erciş'te kimse kalmamış, yerli halk hep dışarı çıkmış. Erciş'in her tarafından enkaz yığını var. Yüce rabbime şükürler olsun ki gündüz vakti bu afet gerçekleşti. O gün hava güzel olduğu için millet hep dışarıdaydı. Bundan dolayı fazla bir kayıp yaşanmadı bundan dolayı rabbime şükür ediyorum. Göründüğü gibi ardın terk edilmiş bir şehre benziyor Erciş ilçesi bunun şaşkınlığını yaşıyoruz" dedi.