Ankara'da vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan için Fatih Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Yüzbinlerce kişinin katıldığı törende devletin zirvesi de ezilme tehlikesi yaşadı.

Törenin ardından Erbakan'ın cenazesi Merkez Efendi Mezarlığı'na götürülmek üzere yola çıktı. Binlerce insan cenaze aracının ardından yaklaşık 4 kilometre mesafedeki mezarlığa doğru yürüdü. Kalabalık nedeniyle adım adım ilerleyebilen cenaze aracı 4 km'yi ancak 2,5 saatte alabildi.

Erbakan'ın tabutu eller üzerinde mezarına taşınarak eşinin yanına defnedildi..

DEVLETİN ZİRVESİ ZOR ANLAR YAŞADI

Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve bakanlar Fatih Camii'ne geldiklerinde ve cenaze namazının ardından tabutun götürülüşü sırasında izdiham yüzünden güç anlar yaşadı.

Öğle namazını Fatih Camisi'nde kılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, daha sonra Erbakan'ın cenazesinin bulunduğu avluya çıktı.

Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Şahin ve Başbakan Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu protokol, saf tuttu.

Erbakan'ın cenaze namazı, yoğun izdiham altında eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfü Doğan tarafından kıldırıldı.

Bu arada Erbakan'ın defnedileceği Zeytinburnu'ndaki Merkez Efendi Mezarlığı'nda bulunanlar da burada cenaze namazı kıldı. Bazı kişilerin civardaki surların üzerinde namaz kılması dikkati çekti. Cenaze camiiden helallik için evine götürüldü.

TABUTU DÜŞÜRECEKLERDİ!

Necmettin Erbakan'ın cenazesinde kavga çıktı.

Necmettin Erbakan'ın cenazesinde tabutun taşındığı sırada kavga çıktı.

Devrilme tehlikesi geçiren tabutun üstündeki örtüler de sıyrıldı..

SUBAYLAR CENAZEDE!

Cami avlusunda yer alan çelenklerden biri de Türk Silahlı Kuvvetleri'ne aitti. Ayrıca bazı subayların da camiye geldikleri görüldü.

Erbakan'ın cenazesi, omuzlar üzerinde cenaze aracından çıkarılarak, cami avlusundaki izdiham nedeniyle ellerin üzerinde taşınarak, musalla taşına konuldu. Erbakan"ın tabutuna dokunmak isteyen kalabalık ise izdihama neden oldu.

Fatih Camii'nde ve diğer camilerde şu anda Erbakan için sela verildi. Cami avlusunda büyük bir kalabalık var. Sela seslerinin yanı sıra sık sık yapılan anonslarla vatandaşlar sakinleşmesi için uyarılar yapıldı. Camiden slogan atmayın uyarılarına rağmen zaman zaman "Mücahit Erbakan" sloganları yükseldi.

Erbakan'ın kızı Elif Erbakan Altınöz eşi Mehmet Altınöz'le, kızı Zeynep Erbakan Baykoç eşi Faruk Baykoç'la, oğlu Fatih Erbakan da eşi Beyza Erbakan ile birlikte musalla taşına konulmasıyla birlikte cenazenin başında beklemeye başladı.

Cenaze merasiminde, 2003 yılındaki Kuran-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması'nda birinci olan Ahmet Karalı, Kur'an-ı Kerim okudu.

Caminin avlusunda kadın ve erkekler ayrı ayrı bölümlerde saf tutmaya başladı. Erbakan'ın cenazesinin de bulunduğu avlunun birinci bölümü protokol için ayrılırken, diğer iki bölüme de vatandaşlar alındı.

TSK ÇELENK GÖNDERDİ

Cami avlusunda yer alan çelenklerden biri Türk Silahlı Kuvvetleri'ne aitti. TSK'nın çelenginin yanında CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun gönderdiği çelenk yer aldı.Ayrıca cami avlusunda bazı subayların da olduğu görüldü.

DEVLETİN ZİRVESİ CAMİDE

Cenazeye şu isimler katıldı: Cenazeye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Başbakanı İrsen Küçük, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Egemen Bağış, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, Tarım Bakanı Mehdi Eker, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Abdulkadir Aksu, Kürşat Tüzmen, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 1. Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu ve askeri erkan, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Deniz Baykal, eski başbakanlardan Tansu Çiller, DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Eski Bakanlardan Hüsamettin Özkan, Mehmet Ağar, Yaşar Okuyan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Ali Müfit Gürtuna CHP"li Akif Hamzaçebi, BDP"li Sırrı Sakık, İlhan Kesici, Prof. İlber Ortaylı, Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz.

TAZİYELER SULTANAHMET'TE

Defin işleminin tamamlanmasının ardından, bu akşam yatsı namazı sonrası Sultan Ahmet Camii"nde Erbakan için mevlit okutulacak. Erbakan ailesi taziyeleri burada kabul edecek.

10 BİN POLİS GÖREV YAPTI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından cenaze töreni bölgesine katılım noktalarında arama tarama işlemleri için 3 bin 500, çevre ve yol güvenliği için de yaklaşık 10 bin polisin görev yaptı.

İSTANBUL'UN TÜM CAMİLERİNDE SELA OKUTULDU

Erbakan'ın Zeytinburnu'ndaki Merkez Efendi Mezarlığı'nda bulunan aile kabristanlığındaki mezarı, partililer tarafından sırayla kazıldı.

Erbakan'ın kabrinin, 2005 yılında vefat eden eşi Nermin Erbakan'ın yanına kazıldığı görüldü. Aile kabristanlığında, Necmettin Erbakan'ın babası Sabri ile annesi Kamer Erbakan'ın da mezarları bulunuyor.

Öte yandan, İstanbul'daki tüm camilerde Erbakan'ın vefatı dolayısıyla sela verildi. İstanbul Müftülüğü'nden edinilen bilgilere göre, İstanbul'da bulunan yaklaşık 3 bin caminin bir kısmının sabah saatlerinde, bir kısmının da öğle namazından önce Erbakan'ın vefatı dolayısıyla sela verdi.

VATANDAŞLAR SABAH SAATLERİNDE AKIN ETTİ

Fatih Camii'nde sabah namazının ardından Erbakan'ı uğurlamak için vatandaşlar akın etmeye başladılar. Sabah namazından sonra camiden ayrılmayan vatandaşların yanısıra Fatih Camii'ne giden yol üzerinde de on binlerce vatandaş Erbakan'a son görevlerini yerine getirmek için camiye doğru yürüyorlar. Fatih Camii'nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazı için geniş güvenlik önlemleri alındı. Camiye giden güzergahlar trafiğe kapatılırken İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Çevik Kuvvet ekipleri güvenlik kordonu oluşturarak vatandaşların cami avlusuna güvenli bir şekilde girişlerini denetliyor. Caminin çevresindeki alana Necmettin Erbakan'ın sözleri ve "Seni unutmayacağız" pankartları asıldı. Cami avlusunda bekleyen vatandaşlar da "Mücahit Erbakan" sloganları attı.

-"SLOGAN ATMAYIN" UYARISI-

Fatih Camii'nin avlusuna cenaze öncesi büyük bir platform ve ses düzeni kuruldu. Erbakan'ın cenazesi 100'ü aşkın basın kuruluşu tarafından canlı yayınlandı. Kurulan platform üzerinden görüntüler dağıtılırken cami avlusunda bulunan vatandaşlara da "Slogan atmayın" uyarısı yapıldı.

-KORTEJ EŞLİĞİNDE DEFNEDİLECEK-

Erbakan'ın naaşı, cenaze namazının ardından Merkez Efendi mezarlığına geniş bir kortej eşliğinde götürüldü. Merkez Efendi mezarlığına defnedilecek Erbakan'ın cenazesi Fevzi Paşa Caddesi, Akdeniz Caddesi, Vatan Caddesi ve Onuncu Yıl Caddesi üzerinden mezarlığa götürüldü. Bu güzergahlar cenazenin taşınması esnasında trafiğe kapatıldı.

İLK TÖREN ANKARA'DAYDI

Necmettin Erbakan'ın cenazesi İstanbul'a getirilmeden önce, vasiyeti doğrultusunda Hacı Bayram Camii'ne getirildi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız , Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak, Ankara Valisi Alaattin Yüksel, Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek, Merkez Bankası Başkanı Dursun Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay Başbakanlık Müsteşarı Efgan Ala ve Radyo Televizyon Üst Kurulu'ndan Oğuzhan Asiltürk'n de hazır bulunduğu cenaze töreni cenaze namazının kılınmasının ardından sona erdi.