ABD’de 2009 yılının yılbaşında Northwest Havayolları'na ait bir yolcu uçağına bombalı saldırı düzenlemek isterken yakalanan Ömer Faruk Abdülmuttalib’in davasına bugün başlandı. Abdülmuttalib ilk duruşmada, kendisini bu terör saldırısına azmettiren El Kaide lideri Enver el Evlaki’nin hayatta olduğunu söyledi.

Yemen Savunma Bakanlığı geçtiğimiz hafta, El Kaide’nin Arabistan Yarımadası kolunun lideri olan el Evlaki’nin, El Kaide’nin İngilizce yayımlanan dergisi Inspire’ın deitörü Samir Han’la birlikte öldürüldüğünü açıklamıştı.

ABD'li yetkililer de el Evlaki ve Han'ın insansız hava araçlarının kullanıldığı bir CIA operasyonuyla öldürüldüğünü doğrulamıştı.

Abdülmuttalib, Detroit’te başlayan terör davasının jüri üyelerinin belirlendiği ilk duruşmasında el Evlaki’nin hayatta olduğunu söyledi.

BOMBAYI İÇ ÇAMAŞIRINA SAKLAMIŞTI

Abdülmuttalib, 2009 yılbaşında, Northwest Havayolları’nın, 290 kişiyi taşıyan, 253 sayılı Amsterdam seferini yapan uçağına, iç çamaşırına sakladığı bombayla bir intihar saldırısı düzenlemek isterken yakalanmıştı.

Savcıların yaptığı sorgulamalarda kameralar ve görgü tanıkları önünde suçunu ve intihar misyonunu itiraf eden Abdülmuttalib, el Evlaki’nin kendisini yönlendirdiğini söylemişti.

Yemen asıllı “küresel terörist” el Evlaki’nin, Abdülmuttalib’in yanı sıra Fort Hood askeri üssünde 13 kişiyi öldüren Teksaslı Müslüman psikiyatr Binbaşı Nidal Malik Hasan’ı da azmettirdiği öne sürülüyordu.
gazeteport