Söke"de İçe Bakış Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri ile Özel Ege Değişim Eğitim ve rehabilitasyon Merkezi"nin ortak çalışması ile engelli çocukların velilerine evde eğitim veriliyor.
Gelişimsel riski olan yada gelişimsel geriliği olan çocukların ve ailelerinin gereksinimlerini karşılamak, çocukların akranları ile arasındaki farkı azaltmaya çalışmak, çocukların araştırması ve öğrenmesi için fırsatlar oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen eve dayalı aile eğitim programları kapsamında; Söke"de tespit edilen 0-6 yaş arası 11 engelli çocuk ve ailesine eğitimler verilmeye başlandı. Söke, Didim, Kuşadası, Yaylaköy ve Sazlıköy"den tespit edilen 11 çocuktan şu ana kadar 9"una eğitim programının uygulanmaya başladığı belirtildi. Haftada bir çocuğun ve ailesinin evlerinde ziyaret edildiği eğitimlerin 5 hafta süreceği öğrenildi. Program kapsamında iki haftayı geride bıraktıklarını ifade eden Proje Koordinatörü Psikolojik Danışman Yasemin Ateş; “Yapılan eğitim programında annelere çocuklarla nasıl çalışacaklarını uygulamalı olarak gösteriyoruz. Çocukları ile evde bulunan doğal malzemeler ile nasıl oyun oynayacakları, nasıl davranmaları gerektiği gibi konular velilere anlatılıyor. Ayrıca annelere bir takım becerileri çalışması için çeşitli ödevlerde veriyoruz” dedi.
Uygulanan programla annelerin çocuklarına yardımcı olabildiklerini gördükçe duygusal anlamda stres ve depresif duygularını yenmeye başladıklarını gözlemlediklerini belirten Psikolojik danışman Yasemin Ateş; “Proje hem ailelerin hem de çocukların duygusal, sosyal, psikolojik sorunlarına yardımcı olmayı hedefliyor. Bunda da başarılı olduğumuzu gözlemliyoruz” dedi. 5 haftanın sonunda 0-6 yaş engelli çocuklar için eve dayalı eğitim sisteminin talep gelmesi halinde sürdürülebileceğini belirten proje koordinatörü Psikolojik Danışman Yasemin Ateş; projeyi çevre ilçeleri de kapsayacak hale getirmeyi düşündüklerini ifade etti.