Etkinliklere Engelliler Derneği Başkanlığı, Aydın Engelliler Spor Kulübü, Aydın İşitme Engelliler Eğitim Kültür ve Gençlik Spor Kulübü Derneği, Sakatlar Derneği ve Altı Nokta Körler Derneği"nin Atatürk Anıtı"na çelenk koymaları ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı"nın hep bir ağızdan okunmasının ardından Aydın Belediyesi Meclis Üyesi Sümran Ünal günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.

Atatürk Anıtı önündeki tören bittikten sonra Nevzat Biçer Parkı"nda engelli vatandaşların kullanabileceği ürünlerin yer aldığı “Bizde Varız” konulu sergi, verilen kokteyl eşliğinde gezildi. Serginin ardından ADÜ Sosyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevdet Özdemir"in sunumunu yaptığı “Engelleri Birlikte Aşalım” konulu panele geçildi.
Panele Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, belediye meclis üyeleri, daire müdürleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, engelli dernekleri temsilcileri ve üyeleri katıldılar.

Yrd. Doç. Dr. Cevdet Özdemir yaptığı konuşmada, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü"nün temellerinin 1. ve 2. Dünya Savaşı dönemlerine dayandığını, özellikle bu savaşlardan sonra sakat kalan insanlar nedeniyle toplumun dikkatinin buraya yöneldiğini söyledi. Özdemir, özellikle 1975 yılında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirisine, Özürlü Hakları Bildirgesi"nin eklenmesiyle engellilerimizin hayatımızın göz ardı edilemez bir gerçeği olduğunu belirtti.

Engellileri topluma kazandırmak için bireyler, siyasiler, sivil toplum kuruluşları, belediyeler olarak ve uluslar arası aktörler olarak neler yapılabilir konularına değinen Özdemir, engellilerin haklarını korur ve gözetirken hassas olmamız gerektiğini, onları kırmadan incitmeden ve çalışmalar sırasında suistimallere yer verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Panel sonrası Ayşe İldeğmez adına babası İrfan İldeğmez"e tekerlekli sandalye, Müjgan Dağdeviren adına oğlu Hakan Dağdeviren"e wolker, Selma Muştucu, Sevilay Akkaya, İpek Güler, Fatma Eke ile Ahmet Eke"ye kanatyen koltuk değnekleri Vali Coş ve Başkan Çerçioğlu tarafından verildi. Engelli vatandaşlara verilen sağlık ürünleri Tralles Ortez+Protez Sağlık Ürünleri firması tarafından karşılandı.

Engellilerin toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, “Bunu teyit etmek ve toplumumuzun engellilerin sorunlarına karşı duyarlılığını artırmak için bu günü kutluyoruz. Tüm engellilerimizin dünya engelliler günü kutlu olsun. Bu organizasyonlarda emeği geçenlere ve en başta Aydın Belediyesi"ne teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Aydın"da bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da, “31 meclis üyemizle beraber Engelliler Komisyonu"nu oluşturduk. Komisyonumuz 7 aydır sivil toplum örgütlerinin destekleriyle çok güzel çalışıyor. Büyük bir yol kat ettik. Sayın Valimizin de desteğiyle önümüzdeki süreçte Aydın"daki bütün engelleri kaldıracağımıza inanıyorum. Tralleis firmasına engellilere sağladıkları katkı nedeniyle teşekkür ediyorum. Diğer medikallarden de ayrı duyarlılığı göstermelerini bekliyorum. Tüm engellilerimizin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü"nü kutluyorum” diye konuştu.

Panel sonunda Sakatlar Derneği Başkanı Sevgi Dinçer, engellilere sunduğu katkı nedeniyle Belediye Meclis Üyesi Sümran Ünal"a bir plaket verdi.

Verilen plaketi Engelliler Komisyonu adına aldığını belirten Sümran Ünal, “Biz Başkanımız Özlem Çerçioğlu"nun annelik duygularının açtığı yolda ilerliyoruz. Engellilere yönelik çalışmalarımız artarak devam edecektir” dedi.