Kar yağışının etkisiyle gıda grubundaki artış enflasyonun Şubat'ta beklentilerin 3 kat üzerine çıkmasına neden oldu. TÜFE yüzde 1.29, ÜFE yüzde 2.56 arttı. Yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 9.1'e çıkarken, yıllık yüzde 4'lük hedefin yarısı ilk iki ayda aşılmış oldu. Anketlerde ortalama TÜFE'de yarım puan, ÜFE'de ise 0.60 artış beklenirken, açıklanan veriler Merkez Bankası dışında çoğu ekonomi çevrelerini şok etti. Merkez Bankası öngörülen bu tırmanışın “geçici” olduğu yönündeki tezinin sürdüğünü bildirdi. TÜFE'de yüzde 5.05'lik artışla gıda ve alkolsüz içecekler grubu Şubat ayı enflasyonunu tetiklerken, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artışta yüzde 14.75 ile konut grubunda yaşandı.
SALATALIK ZAM ŞAMPİYONU

İstatistiki bölge olarak TÜFE'de en yüksek aylık artış Şanlıurfa-Diyarbakır bölgesindeki yüzde 2.56'lık gerçekleşme olurken, Şubat ayının zam şampiyonu salatalıktaki fiyat artışı yüzde 62'yi geçti. Salatalığı, yüzde 45.5'lik artışla çarliston biberi, yüzde 23.2 ile kabak, yüzde 19.2 ile tavuk eti izledi. TÜFE'de yıllık yüzde 9.1'e tırmanan enflasyon yüzde 4'lük 2008 hedefinden giderek uzaklaşırken, ÜFE'de yüzde 2.56'ya ulaşan veriler yine yüzde 4'lük yılsonu hedefinin yüzde 3 ile dörtte üçünün ilk iki ayda aşılması sonucunu doğurdu. ÜFE yıllık bazda 8.15 düzeyinde gerçekleşti.

MERKEZ ÖNGÖRMÜŞ...

Merkez Bankası yetkilileri, son PPK toplantısı özetinde, kış ayının etkisiyle Şubat ayında fiyatların geçen yıllara göre yüksek çıkabileceğine işaret ettiklerini ve bunun “geçici” bir durum olacağına değindiklerini bildirirken, anketlerde Şubat ayı enflasyonundaki beklentilerin düşük çıkmasının kendilerini de şaşırttığını kaydettiler.


Şubattaki kar yağışı gıda fiyatına yansıdı

Şubat ayında tüketici fiyatlarındaki yüksek artışın, yüzde 5,05'lik gıda fiyatlarındaki yükselmeden kaynaklandığı görüldü. Gıda fiyatlarındaki bu süpriz artış ise geçen ay ülke genelinde etkili olan kar yağışından kaynaklandı. Tüketici fiyatlarında ana harcama gruplarına göre şubat ayında, en yüksek fiyat artışı 5,05 ile gıda ve alkolsüz içecekler harcama grubunda; en düşük fiyat artışı ise yüzde -6,93 ile giyim ve ayakkabı harcama grubunda yaşandı.

ÜFE'de ise sektörlere göre en yüksek fiyat artışı yüzde 18,12 ile eletrik, gaz ve su sektöründe görüldü. Bu ayda en az fiyat artışı ise yüzde -0.08 ile madencilik ve taşocakcılığı sektöründe gerçekleşti. Bu sektörü yüzde 1,64 ile imalat sanayi izledi.