Enflasyon aylık bazda düşüş sürecini üç aya çıkarırken, yıllık bazda hafif yükseliş kaydetti. Ekonomistler, açıklanan enflasyon rakamlarının beklentilerden daha iyi geldiğini, sürpriz bir gelişme yaşanmaz ise Merkez Bankası'nın yıl sonu hedefi olan yüzde 6,20'nin tutturulabileceğini ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0,23 oranında, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) ise yüzde 0,31 gerilediğini açıkladı. Temmuzda TÜFE bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,07, ÜFE ise yüzde 6,13 artış gösterdi. Enflasyonda aşağı yönlü seyrin son çeyrekte hızlanarak devam etmesi beklenirken temmuz ayı verileri de Merkez Bankası'nın buna paralel bir süre daha temkinli para politikasına ve kademeli gevşemeye devam edeceğini kuvvetlendiriyor. Ekonomistler, açıklanan enflasyon rakamlarının beklentilerden daha iyi geldiğini, özellikle ÜFE'de beklentilerden daha iyi bir enflasyon oranı olduğunu ve emtia fiyatlarında sürpriz bir gelişme yaşanmaz ise Merkez Bankası'nın yıl sonu için hedeflediği yüzde 6,20 oranının gerçekleşebileceğini kaydetti.

 

Ekim ayından itibaren baz etkisinin de devreye girmesiyle bu ay yüzde 9,07 olan yıllık enflasyonun yüzde 7'nin altında tamamlayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Piyasada yukarı yönlü risk olarak ise genellikle vergi ya da gıda kalemi gösteriliyor. Hem ekonomistler hem de TCMB, enflasyonda düşüş trendinin devam edeceğini öngörürken TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 6,2, bankacıların tahminleri ise yüzde 6,5 seviyesinde bulunuyor. Ana harcama grupları itibarıyla bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 1,09 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Temmuzda endekste yer alan gruplardan haberleşme yüzde 0,59, lokanta ve otellerde yüzde 0,55, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,45, ulaştırmada yüzde 0,37, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,36, sağlıkta yüzde 0,02 artış, ev eşyasında yüzde 0,47, konutta yüzde 0,61 eğlence ve kültürde yüzde 0,62, giyim ve ayakkabıda yüzde 4,38 düşüş gerçekleşti. Temmuzda endekste yer alan 444 maddeden 917'sinin ortalama fiyatlarında değişim olmadı, 206 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 147 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti. Özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, 'çekirdek enflasyon' yerine açıklanan TÜFE göstergeleri, temmuzda aylık bazda mevsimlik ürünler hariç yüzde 0,10 arttı.

Merkez Bankası, 26 Temmuz'da yayımladığı yılın üçüncü enflasyon raporuna göre 2012 sonu için yüzde 6,5 olan enflasyon tahminini yüzde 6,2'ye çekmişti. TCMB enflasyon tahminlerini 2012 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,2 olmak üzere yüzde 5,3 ile yüzde 7,1 aralığına; 2013 yılı sonu tahminini ise orta noktası yüzde 5,1 olmak üzere yüzde 3,4 ile yüzde 6,8 aralığına aşağı yönlü revize ederken; orta vadede enflasyonun yüzde 5 olan hedef seviyesinde istikrar kazanacağı öngörüsünü korudu. EFG İstanbul Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, "Veriler beklentilere ve Merkez Bankası'nın verdiği tahminlere paralel. Gıda kaleminde TCMB'nin de söylediği gibi yükseliş var; giyim, konut ve ev eşyası ise biraz düşük kalmış. Hizmet fiyatları ve çekirdek I endeksi de yatay kalmış. Bu verilerin piyasaya bir etkisi olmaz. TCMB temkinli duruşuna ve kademeli gevşemeye devam eder. Faiz koridorunda daralma en geç ekim belki eylül ayında başlar." dedi. EKONOMİ SERVİSİ

Yıllık ÜFE son 2,5 yılın en düşüğünde

Temmuzda giyim ve konut, su, elektrik gruplarının katkısıyla TÜFE'nin piyasa beklentisinden daha hızlı gerilediğini söylen ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, "Bu gerçekleşmelerin ardından yıllık enflasyon baz etkisinden kaynaklanan sınırlı bir artış ile yüzde 8,87'den yüzde 9,07'ye yükseldi. Elektrik, gaz üretimi ve dağıtımındaki aylık yüzde 3,21 düzeyindeki önemli fiyat gerilemesine, ana metallerdeki yüzde 1,1'lik fiyat düşüşünün eklenmesiyle, ÜFE ise temmuzda aylık yüzde 0,31 oranında azaldı. Böylece yıllık ÜFE enflasyonu son 2.5 senenin en düşük değeri olan yüzde 6,13'e geldi." dedi. Dağdeviren, temmuz ayı verilerinin, gıda fiyatlarındaki risklere karşın, Merkez Bankası'nın ve kendilerinin yüzde 6,2'lik yıl sonu enflasyon tahminine doğru düzelmenin devam edeceğini ortaya koyduğunu belirtti.

Merkez Bankası, muhteşem iş çıkarıyor

Enflasyon rakamlarını değerlendiren JP Morgan Türkiye Ekonomisti Yarkın Cebeci, "Türkiye'nin temmuz ayı enflasyon oranı, fiyat baskısının zayıfladığını gösteriyor." şeklinde yorumladı. Cebeci, nispeten yüksek seyreden gıda fiyatlarına temel risk olarak dikkat çektiğini belirterek, giyim ve tekstil ürünlerinde fiyatların düşüş yönünde seyretmesinin ve yavaşlayan iç talebin temmuz ayında aylık bazda enflasyonun 0,23 oranında gerilemesinde etkili olduğunu, bu oranın JP Morgan tahminleri doğrultusunda gerçekleştiğini ifade etti. Cebebi, yıl sonunda ortalama enflasyonun yüzde 6,2 oranında gerçekleşmesi yönündeki tahminlerinin Merkez Bankası tahminleri ile de uyumlu olduğunu belirterek, "Merkez Bankası, son aylarda enflasyon oranlarını doğru bir şekilde tahmin ederek muhteşem bir iş çıkarıyor. Temmuz ayı da bu anlamda önemli bir gösterge. Bu gibi yerinde ve tutarlı tahminler Merkez Bankası'nın kredibilitesini artırıyor." değerlendirmesinde bulundu. Akbank Ekonomik Araştırmalar Bülteni'nde ise enflasyon rakamının, küresel ekonomide risk alma iştahında ciddi bir bozulma olmadığı takdirde ve petrol fiyatları ılımlı seyrettiği sürece Merkez Bankası'nın yıl sonu öngörüsü olan yüzde 6,2 ile uyumlu gerçekleşebileceği tahmininde bulunuldu.