Reuters'ın EPDK yetkililerinden edindiği bilgiye göre, ABD'li AES ve İçtaş Enerji ortaklığındaki Göller Enerji Antalya'da yapımını planladığı 270 Megawatt'lık (MW) kurulu güce sahip olacak doğalgaz üretim santrali yatırımından vazgeçme kararını EPDK'ya iletti. Söz konusu kararın alınmasında, arazi tahsisi, su ve gaz temininin yanı sıra ekonomik krizin etkili olduğu belirtiliyor.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, lisans başvurusu için EPDK'dan uygun bulma kararı alınmasının ardından ortaklık geçtiğimiz günlerde projeden vazgeçmek istediğini resmen kuruma iletti. Ortaklık daha önce yatırdığı 1 milyon lira tutarındaki teminatın da irat kaydedilmeyip, kendilerine iade edilmesini talep etti.

Yine Cengiz İnşaat da daha önce lisans aldığı Samsun'da kuracağı 600 MW kurulu güce sahip olacak santral yatırımından da vazgeçiyor. Söz konusu şirket de, EPDK'dan projeden vazgeçmesinin ardından daha önce yatırdığı teminatın da irat kaydedilmemesini istedi.

Akfen, Sinop'ta kurmayı planladığı 1,600 MW kurulu güce sahip olacak santral için ve Alarko da Çanakkale Biga'da kurmayı plânladığı 500 MW kurulu güçteki santrali için 6 ay ile 1 arasında bir süre uzatımı istedi.

Bir yetkili, şirketlerin söz konusu projelerden vazgeçmediklerini sadece 90 gün içinde tamamlamaları gereken prosedürde sürenin uzatılmasına yönelik istekte bulunduklarını bildirdi.

Yetkililer, Sabancı Holding ve Avusturyalı Verbund'un -ortaklığı Enerjisa, Hema'nın Bartın'da yapacağı ve daha önce onayı alınan iki proje için de ekonomik krizin etki ve idari işlemler nedeniyle süre uzatımı talebinde bulundu.

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ PLANLANIYOR
EPDK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, yatırımlar için uygun bulma kararının ardından şirketlerin 90 günlük süre içinde lisans başvurusunda bulunmaları gerekiyor. EPDK'nın da bu sürenin uzatımına ilişkin yönetmelik değişikliği planlandığı ifade ediyorlar.

Sektör yetkilileri, ekonomik krizin şirketlerin kredi bulmalarını zora soktuğunu, ayrıca çevre etki değerlendirme raporu başta olmak üzere diğer işlemlerin tamamlanmasının oldukça uzun zaman aldığını kaydediyorlar.

Bir sektör yetkilisi, "EPDK'ya bu yönde şirketlerden talepler geliyor fakat başvuru bazında değil de genel olarak bir süre uzatımı olması sektör açısından çok daha yararlı olacaktır. Böyle bir uygulama, enerji sektörünün genel olarak rahatlatılması ve kriz ortamından yatırımlardan vazgeçilmesinin önüne geçilmesini de sağlar" değerlendirmesinde bulundu.

Gazeteport