Rüzgar, hidroelektrik santrallerinden ve jeotermal enerjiden elektrik üretiminin yapıldığı Aydın"da son 2 yılda 350 milyon TL"lik enerji yatırımı gerçekleştirildi.

Jeotermal enerji kaynakları bakımından Türkiye"nin en zengin ili olan Aydın"da yapılan enerji yatırımları Aydın"ın gelecekte çehresini değiştirecek. Jeotermal enerjinin yanı sıra rüzgar ve hidroelektrik santrallerine bağlı olarak yapılan enerji yatırımları giderek artıyor. Aydın'ın en önemli yer altı zenginliği olan jeotermal enerji kaynaklarının değerlendirilmesi için Aydın"da son iki yılda Germencik-Ömerbeyli jeotermal sahasında Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 47,4 MWe ile Türkiye"nin en büyük Jeotermal Santrali kuruldu. 225 milyon TL"ye mal olan jeotermal santralinde yıllık Aydın"ın ihtiyacı olan elektriğin yüzde 60"nın üretildiği bildirildi.

DORA 1 VE 2"DEN YILLIK 131 MİLYON KwH ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLECEK

Aydın"da jeotermal kaynaklardan elektrik üretim çalışmaları Germencik"in yanı sıra Sultanhisar ve Köşk"te de devam ediyor. Sultanhisar"ın Salavatlı beldesinde daha önce Dora 1 isimli jeotermal elektrik santralini devreye sokan Mege-Menderes Geothermal Elektrik Üretim AŞ şimdi de Köşk"e bağlı Yavuzköy köyü yakınlarında Dora 2 isimli jeotermal elektrik santralini hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Sultanhisar yakınlarındaki Salavatlı jeotermal sahasındaki 8,5 MW"e kurulu gücündeki Dora 1 jeotermal elektrik santrali toplam 20 milyon TL"ye mal olurken, santralden yıllık 56 milyon kWh elektrik üretilmesi bekleniyor. Aynı firma tarafından Köşk"e bağlı Yavuzköy köyü yakınlarında inşaatı devam eden Dora 2"nin ise daha büyük bir yatırım olduğu ve yıllık elektrik üretim miktarının 10 MWe kurulu gücüyle 75 milyon kWh elektrik enerjisi üretimi hedeflendiği bildirildi. Yavuzköy ve Salavatlı jeotermal enerji sahalarında açılan kuyulardan elektrik enerjisi üretiminin yanı sıra entegre olarak sera ısıtılması, ürün kurutulması, kaplıca ve sağlık turizmi gibi alanlara yatırım yapılması planlanıyor.

RÜZGARDAN YILLIK 122 MİLYON KİLOVAT ENERJİ ÜRETİLECEK

Aydın"da jeotermal kaynaklara bağlı enerji üretiminin yanı sıra Didim"in Akyeniköy beldesi sınırları içerisinde hayata geçirilen rüzgar enerjisi santrali tamamlanarak Eylül ayında enerji üretimine başladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, tarafından Ayen Enerji AŞ"ye lisans verilirken; kısa sürede Akyeniköy Beldesi yakınlarındaki Saplatan Dağı, Taşlıtepe, Armutçuk Tepe, Müvezingediği Tepe, Kocasivri Tepe ve Çatal Tepe mevkilerine kapsayan bölgeye 15 türbinle 31.5 MW gücünde santral kuruldu. Yaklaşık 90 milyon TL"ye mal olduğu öğrenilen santralin yıllık 122 milyon kilovat enerji üreteceği tahmin ediliyor.
Diğer yandan Aydın"da enerji üretimi, taşkınları önleme ve sulama amaçlı yapımı devam eden Çine Barajı"nın tamamlanmasıyla enerji üretimi daha da artacak. 2010 yılı içerisinde tamamlanması planlanan barajın yüzde 90"lık kısmı tamamlanmış durumda. Yaklaşık 10 yıldır yapımı devam eden barajın tamamlanıp faaliyete geçmesiyle yıllık 118 GWh enerji üretimi gerçekleştirecek.

JEOTERMALE DAYALI SANAYİ GELİŞTİRİLMELİ

Aydın"ın ekonomik anlamda büyük bir güç olması için ağır sanayisinin olması gerektiğini söyleyen Aydın Sanayi Odası Başkanı Ercan Çerçioğlu, “Aydın"da ağır sanayi tesisleri olmayacaktır. Biz ağır sanayi trenini kaçırmışız. Ağır sanayi yan sanayisinin olduğu bölgelerde kurulacaktır. Onun için biz özümüze dönüp seracılık ve jeotermale dayalı sanayinin Aydın"da büyük ivme kazandırması yönünde çalışmalıyız. Aydın zengin jeotermal kaynaklara sahip. Ne yazık ki geçmişte çok çaba harcadığımız halde jeotermal kaynakların Aydın'a kazandırılmasını sağlayamadık. Gerek kentsel ısıtma, gerekse enerji için jeotermal enerjiden en iyi şekilde faydalanabilmek için elimizden geleni yapmalıyız. Bugün Aydın"da yapılan enerji yatırımlarını farklı yönlere çekmeliyiz. Jeotermal enerjiyi sadece elektrik üretiminde kullanıp tekrar yer altına bırakmamalıyız. Jeotermal enerjiden seracılıkta, ısıtmada kullanmalıyız” dedi.

ENERJİ YATIRIMLARININ ARTMASI ÖNEMLİ

Aydın"da enerji yatırımlarının artmasının önemine işaret eden Vali Hüseyin Avni Coş da, “Enerji sektöründe temel amaç, artan nüfusun ve gelişen ekonominin enerji ihtiyaçlarının sürekli ve kesintisiz bir şekilde ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasıdır. Son yıllarda ömrü son derece kısıtlı olan konvansiyonel enerji kaynaklarının, bir gün tükenebileceği düşünülmeye başlanmıştır. Bu nedenle Aydın"daki enerji yatırımlarının artması son derece önemlidir. Özellikle Jeotermal konusunda Aydın"ın çok daha iyi noktalara geleceğine inanıyorum. Şuan ki mevcut yatırımlara yenilerinin ekleneceği aşikardır. Fakat jeotermal konusunda konusun da asla seyirci kalmayalım. Bu konuda daha aktif rol alarak yönetici olmalıyız” diye konuştu.