Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (Türk BESD) işbirliğinde düzenlenen ‘Beyaz Eşyada Enerji Verimliliği İçin İşbirliği’ toplantısında konuşan Yıldız, şunları söyledi: “Bugün Türkiye’nin 1000 dolarlık bir gayri safi yurtiçi hasılayı elde edebilmek için yaklaşık 290 litre petrol eşdeğeri civarında enerji kullanıyor. Ancak 1000 dolarlık bir hasıla için 200 litre, hatta 100 litre civarında enerji kullanan ülkeleri var. Geçen yıl yaklaşık
228 milyar kilowattsaat (kWh) elektrik tüketildi. Bunun yaklaşık yüzde 25’i konutlarda gerçekleşti.

Bu tüketimin yarısı da beyaz eşyalardan geldi. Bunun payının azaltılması için daha verimli eşyaların kullanılması şart. Bu yılın ikinci yarısından itibaren sadece A ve üzeri verimliliğe sahip beyaz eşyaların satılabilecek.”

15 milyon beyaz eşya

Halen Türkiye’deki evlerde yaklaşık 15 milyon beyaz eşyanın A etiket sınıfı altı ve çok enerji tüketen eşyalar olduğuna işaret eden Yıldız, şöyle devam etti: “Türk BESD ile kurgulayacakları bir kampanya ile bunların değiştirilmesi için çaba göstereceğiz. Türk BESD bunun 7-8 yıllık bir programla yapılabileceğini söyledi. Belki sıkıştırılarak daha kısa sürede bunu yapabiliriz. Türkiye’de buzdolaplarının yaklaşık 3’te biri, bulaşık makinelerinin 5’te biri 10 yaş üzerinde ve daha fazla enerji tüketen grupta yer alıyor. Bunların değiştirilmesiyle çok ciddi bir tasarruf elde edilebilir.”

Tüpraş’ın İran’dan petrol alımı sürüyor

TANER Yıldız, İran’a dönük yaptırımlarla ilgili soru üzerine, “Türkiye’nin ham petrol ithal ettiği ülkelerden biri de İran. Tüpraş’ın en büyük alımlarından birini yaptığı ülke de İran. Alım devam ediyor. Bu ticaret, yeni bir gelişmeye kadar sürecek. Yaptırımlarla ilgili, doğalgazla ilgili anlaşmalar var ama ham petrol yok” dedi.