Türkiye’deki toplam enerji tüketiminin yüzde 31’i binalarda kullanılıyor. Binalardaki enerji tüketiminin yüzde 80’i ise ısıtma ve soğutma amaçlı harcanıyor. Bu nedenle enerji tasarrufu için ilk odaklanılması gereken nokta, ısıtma sistemi.

Gündüzleri perdelerinizi açık tutun eviniz ya da işyerinizin gün ışından ısınmasına yardımcı olun. Kanepenizi ve sandalyelerinizi radyatörü kapatmayacak şekilde ve aralık bırakarak konumlandırın. Sıcak havayı, odaya geri yansıtarak enerji tasarrufuna yardımcı olmak için radyatörünüzün arkasına metalize radyatör reflektörü (radyatör arkalığı) koyun. Evde değilseniz gündüzleri kombi derecesini kısın. Gün içinde pek de girmediğiniz ya da kullanmadığınız bir odanın ısısını farklı ayarlayarak tasarruf sağlayabilirsiniz. Isıyı kontrol etmek için bir termostat kullanabilir ve sık sık kullanmadığınız odalarda ısıtmayı azaltmak için termostatik radyatör valfleri kullanabilirsiniz. Bir başka dikkat etmeniz gereken nokta ise abilirsiniz. Ev ya da işyeriniz için yalıtım çözümlerini araştırın. Yalıtım bandı da tasarrufa önemli katkı sağlayan tüyolardan. Isınmanın en etkili yollarından biri kapı aralıklarına yalıtım bandı çekmek.

Kış aylarında havanın erken kararması aydınlatma maaliyetlerinin artmasına neden olur. Aydınlatmadan tasarruf için akkor ampullere göre daha uzun ömürlü olduğundan floresan veya LED ampul kullanmakta fayda var. Ortalama bir hane, ampullerini LED'le değiştirirse ayda yaklaşık 100 TL’ye kadar tasarruf sağlayabilir. Bir diğer öneri, kullanmadığınız odaların ışıklarını her zaman kapalı tutmak. Özellikle koridor gibi evin kısa süreliğine kullanılan mekanlarında ışıklar açık unutulabiliyor, buna da dikkat etmekte fayda var.

Buzdolabı, fırın, televizyon, çamaşır ve bulaşık makinesi sürekli kullanılan beyaz eşyalardan. Enerji sınıfı yüksek cihazlar kullanmak tasarruf etmenin en etkili yollarından biri. Çamaşır ve bulaşık makinenizi tam dolmadan çalıştırmayın. Çamaşırları kısa programda yıkamaya çalışın. Kış aylarında ısıtmalı havalandırıcı kullanarak kurutma makinesini daha az çalıştırabilir, bulaşık makinesinin kapağını açık bırakarak bulaşıkların kurumasını sağlayabilirsiniz.

Faturaya önemli yansıması bulunan küçük ev aletlerinin kullanımına dikkat etmek de tasarruf için önemli. Alışkanlıklarınızı değiştirerek tasarrufa katkı sağlayabilirsiniz. Örneğin, kullanılmayan elektrikli aletleri prizden çıkarın. Elektrikli aletler, kapalı olsalar bile prize takılıyken elektrik tüketmeye devam ederler. Su ısıtıcınızda ihtiyacınız kadar su kaynatarak fazla elektrik tüketiminin önüne geçebilirsiniz. Beklemede kalan çay makineleri, tost makineleri, su ısıtıcıları gibi aletleri kapatmakta yarar var. Elektrikli su ısıtıcısında biriken kireç, suyun geç ısınmasına neden olduğundan cihaz, daha fazla elektrik harcar. Bu nedenle oluşan kireç ve tortuları sık sık temizleyin. Fırında, ön ısıtma yapılması gereken bir yemek pişecekse zaman ayarı yapılmalı. Gereksiz sürelerde ön ısıtma, elektrik israfına neden olur.

LASTİK BASINÇ SEVİYESİNİ KONTROL ETMEK: Lastiklerin basınç seviyeleri, yakıt tüketiminde önemli bir noktadır. Araç için en ideal lastik basınç değeri, aracın en iyi yol tutuş şeklini almasını sağlayacak ve yakıt tüketimini düşürecektir. Lastik basınç değeri ne çok düşük ne de çok yüksek olmalıdır.

Klimanın istenilen seviyede sıcaklık verebilmesi için motorun yeterli miktarda ısınması gerekmektedir. Klima çalıştığı zaman araç motoru fazladan güç harcar ve yakıt tüketimini arttırır. Dolayısıyla klima kullanımı en aza indirilmeli ya da klima düşük hızda çalıştırılmalıdır.

Motor yağı, hava filtresi ve buji gibi araçta bulunan bazı parçalar yakıt tüketimini doğrudan etkilemektedir. Dolayısıyla yakıt tasarrufu yapabilmek için aracın bakımı düzenli bir şekilde yaptırılmalıdır. Öte yandan kullanılan güzergahın şartları da göz önünde bulundurulmalıdır.

Maliyeti nedeniyle ucuz yakıt tercih edilmemelidir. Kısa vadede araç sürücüsü kazanmakta, ancak uzun vadede kaybetmektedir. Ucuz ve kalitesi düşük yakıtları kullanmanın, araçta bulunan aksamlara zarar verebileceği unutulmamalıdır.

Ani fren ve manevralar yakıtın daha hızlı tükenmesine sebep olur. Bu durumun önüne geçmek için vites geçişleri yumuşak tutulmalı ve araç yavaş yavaş hızlandırılmalıdır.

Aracın ağırlığının artması, hareket kabiliyetini engeller ve daha fazla güç harcamasına neden olur. Araçta bulunan gereksiz eşyalardan kurtularak, aracın kullanım ömrü artırabilir ve yakıt tasarrufu sağlanabilir.