Yöre halkının itirazına rağmen yapılmak istenen enerji yatırımlarıyla ilgili gerginlikler sertleşiyor. Anadolu Grubu’na bağlı Gerze Enerji’nin (GES) elemanları, Sinop’un Gerze ilçesine bağlı Yaykıl Köyü’nde termik santral kurulacak alanda sondaj yapmak için önceki gece, jandarma eşliğinde bölgeye geldiğinde beklenmedik bir tepkiyle karşılaştı.
İş makineleri ve çalışanlara eşlik eden jandarma kuvvetleri Yaykıllı köylülere fiziki müdahalede bulundu. İki köylü bu sırada yaralandı.
İddiaya göre Sinop-Gerze Karayolu’nu trafiğe kapatan ve Gerze’den köylülere destek için gelen sivil toplum kuruluşlarının yolunu kesmek isteyen şirketin bu çabası da yeterli olmadı. Sondajı başlatamayan şirket çalışanları, tepkilerin yoğunlaşması ve protestocu sayısının artması üzerine bölgeyi terk etti. 
 
‘Sit ilan edilmeli’ 
Köylülerin avukatı Cömert Uygar Erdem, santral girişiminin 2009’da başladığını söyledi. Avukat Erdem, ÇED süreci tamamlanmayan, Çevre Bakanlığı’ndan yer lisansı ve üretim lisansı olmayan şirketin, sadece valilik izniyle hareket ettiğini iddia etti.
Erdem’in “Roma ve erken Bizans dönemine ait buluntular nedeniyle sit ilan edilmeli” dediği arazinin bir sorunu da 10 yıllığına tarım arazisi olarak Fikret Öztürk’e kiralanmış olması. Birkaç gün önce kendisini “Anadolu Grubu Enerji Koordinatörü Burak” olarak tanıtan bir kişinin aradığını ve çocuk azarlar gibi azarladığını söyleyen Öztürk, “Ben tarlamı ekime hazırlıyorum. Elimde anlaşmam var. Bu araziyi boşaltmayacağım” dedi. Köylüler de nöbet çadırını sökmeye niyetli değil. 
 
Şirket: ÇED çalışmasıydı 
Radikal’in sorularına yazılı açıklamayla yanıt veren Anadolu Endüstri Holding Enerji Koordinatörlüğü ise 1200 megavatlık santralın Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılayacağını belirtti.
Santralla ilgili ÇED çalışmalarının sürdüğünü, santralın kurulacağı 400 dönüm arazinin de şirkete ait olduğunu belirten yetkililer, ÇED için gereken sondaj ve zemin etütlerinin engellendiğini savundu.
Açıklamada, “ÇED Raporu hazırlanmasına dahi tahammülü olmayan ve yanlış bilgilendirme ile kamuoyunu yönlendirmeye çalışanların açıklamaları gerçekleri yansıtmıyor” denildi.