Enerji sektörünün kredilere getirilen sınırlamanın dışında tutulması gerekiyor. Bunu sağlamak için Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'le görüşüyorum' dedi
 
10.8 milyar dolarlık elektrik dağıtım özelleştirmelerinde firmaların 30 Haziran'a kadar ek teminat mektuplarını yatırması beklenirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu süreci AKŞAM'a değerlendirdi. Yıldız, yatırımcıların bu konuda ciddi olduğunu gördüğünü belirterek, 'Haziran sonuna kadar bu teminatları getirecekler. Getiremiyorsa, bu işe devam edemeyecekler anlamına geliyor. Bu da hem kamu hem de özel sektörde zaman kaybına yol açmayacak. İkinci almış, üçüncü almış fark etmez bizim için. Firmalar devam etmezse kamu da sadece bir ay kaybetmiş olur. Devam ederlerse yüzde 2 teminatı yatıran firmanın ihaleyi almakla ilgili ciddi olduğunu görürüm' dedi. Yıldız, yüzde 2'lik teminatın yaklaşık 200 milyon dolar ettiğini kaydederek, 'Bu bir sermayedir, bir şaka para değil. O nedenle bu yaklaşımımızı akılcı buldum' diye konuştu. Yıldız, Park Grubu'nun çekildiği Akdeniz Dağıtım bölgesinde de ikinci sıradaki Sabancı Grubu'na teklifte bulunduklarını anımsatarak, 'Sabancı eğer ilgi duyuyorsa haziran sonuna kadar et teminatı getirir' dedi.
 
Enerjide özel sektörle büyüyeceğiz
 
BAKAN Yıldız, ekonomiyi soğutmak için getirilen yüzde 25'lik kredi sınırının bankaların elektrik özelleştirmelerine kredi vermesini engelleyip engellemediği yönündeki soru üzerine de 'Doğru. Enerji sektörünün bundan istisna tutulması gerekebilir. Sayın Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'le görüşmelerim devam ediyor. Finansman konusunda da ayrıca görüşeceğim. Özellikle enerji sektöründe plase edilmeyi bekleyen çok iyi projeler var. Yatırımcılar da çok istekli. Üretim özelleştirmeleri açısından da çok istekliler. Onlarla konuşuyorum, onlardan o ışığı almasam, özel sektörün ilgisini görmesem söylemim değişirdi. Ben, özel sektörle büyümeye karar verdim.
 
Dağıtım ve üretim hizmetlerini özellikle portföyüne koyan özel şirketler, bu projelere ilgi duyduklarını söylediler' dedi.
 
Karayolu yapmıyorum enerji cazip bir sektör
 
YILDIZ, elektrik üretim özelleştirmelerinde de şirketlerin finansman sorunu yaşamayacağını ve kredi bulacaklarını belirterek, 'Bankaların bu işe gireceklerine inanıyorum. Bu ülkenin istikrarına ve enerji sektörüne güvensinler. Enerji sektörü katma değer oluşturan, üreten, cazip bir alan.
 
Sistem kendini besliyor ve kendi ayakları üzerinde duruyor. Ben karayolu yapmıyorum. Sosyal katkısı yüksek olan bir yatırım değil. Kredi muslukluklarını açın. Kendini amorti ediyor, daha ne' diye konuştu.
 
'Dur, teklifini artırma' diyemem
 
BAKAN Yıldız, ihalelerde aşırı yüksek ve dağıtım bölgesinin değerini aşan fiyat oluştuğu bu nedenle firmaların finansmanda zorlandığı yorumlarını da şu sözlerle değerlendirdi: Kısmi olarak katılıyorum. Abone başına düşen yatırım tutarı açısından bakınca bu yorumu haklı çıkaracak teklifler oldu. Ama serbest piyasada verilen teklife, 'lütfen orada dur, artırma' diyemem, 'ben seni değil ama sektörü kayırıyorum' diyemem. Herkes parasının hesabını benden daha iyi bilmek zorunda. Kendi aralarındaki rekabetin yıkıcı seviyeye gelmemesi lazım. Bunun da hesabını özel sektör yapacak.
akşam