Avrupa'daki krizin Türkiye'yi de etkisi altına alacağı iddiaları tartışılırken, Merkez Bankası'ndan ekonomi çevrelerini rahatlatan bir açıklama geldi.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, hem büyümenin sağlıklı ilerlemesi hem finansal istikrar açısından Türkiye ekonomisinin geçmişle karşılaştırılamayacak kadar iyi olduğunu belirtti. Başçı, "Türkiye'nin durumu biraz fazla mı iyi diye bakıyoruz. Dış şoklara karşı geçmişe göre çok daha dayanıklı durumdayız. Haddinden fazla endişelenmeye gerek yok, Çeşitli senaryolara karşı hazırlıklarımız var." dedi. Merkez Bankası Başkanı, tek risk unsuru olan cari açığın da son çeyrekten itibaren düşmeye başlayacağını söyledi.
 
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Pamukkale Üniversitesi tarafından düzenlenen '10. Ekonomi Yaz Seminerleri 2011' kapsamında 'para politikaları' konulu konferans verdi. Konferansta son günlerdeki tartışmalar konusunda açıklamalarda bulunan Başçı, finansal istikrar açısından kurumların özkaynaklarının borcundan daha fazla olmasının iyi olduğunu, ayrıca kamu ve özel sektörün dövizde net açık pozisyonda değil, daha dengeli bir pozisyonda olmasında fayda olduğunu söyledi. Başçı, Türkiye'de finansal istikrar hedefleriyle ilgili olarak üç önemli gösterge olduğunu ve bunun sonbahar döneminde de paylaşıldığını ifade etti. Başçı, bu göstergelerden birinin borçluluk oranı olduğunu belirterek, borçluluğun hem bankalar hem de şirketler için ölçülebilir olduğunu kaydetti.
 
Diğer bir konunun da borçlanma vadesi olduğuna işaret eden Başçı, "İlla borçlanacağım diyorsanız uzun vadeli borçlanmada fayda var. Bankalar da biraz uzun vadeli borçlansa iyi olur. Benzer bir şey sendikasyon kredileri seküritizasyon kredileri, tahviller için de geçerli." şeklinde konuştu. Başçı, finansal istikrar için diğer önemli bir konunun da döviz pozisyonları olduğunu belirterek, "Kamu ve özel sektörün dövizde net açık pozisyonda değil, daha dengeli pozisyonda olmasında fayda var." ifadesini kullandı. Başçı, hatta bazı görüşlere göre uzun pozisyonda, yani fazla döviz pozisyonunda olmanın daha da iyi olabileceği şeklinde argümanlar olduğunu söyledi. Başçı ayrıca Yunanistan için alınan son kararların bulaşma riskini azaltacağının ümit edildiğini söyledi.
 
Türkiye ile ilgili konuşulan tek risk unsurunun cari açık olduğunu ifade eden Erdem Başçı şöyle konuştu: "Cari açık son çeyrekten itibaren düşmeye başlayacak. IMF'nin cari açık tahminleri bizim tahminlerimizden daha yüksek, biz daha düşük tahmin ediyoruz ama rakam vermiyoruz. İkinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre sıfıra yakın bir büyüme öngörüyoruz, ithalattaki artış durdu. Nisandan itibaren enerji dışı ithalat düşmeye başladı. İkinci çeyrekte net ihracatın bir önceki çeyreğe göre büyümeye artı katkı yapmasını bekliyoruz. 3. ve 4. çeyrekte bu katkı artarak devam edebilir. Enflasyon hedeflemesi aynen yürürlükte, daha fazla araçla enflasyonla mücadele ediyoruz. Finansal istikrar açısından da Merkez Bankası'nın üzerine düşenin azamisini yapmaya çalışıyoruz. Dün AB liderlerinin aldığı kararlardan sonra kriz bugün o kadar yakın görünmüyor."
 
zaman