Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "İsterim ki bu topraklarda ne endişeli modernler ne de endişeli dindarlar olsun. Kimse kimseden endişe etmesin" diye konuştu.


Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkiye'de modernlik ile dindarlğın iki karşıt kutupmuş gbi sunulmasını doğru bulmadığını söyledi. Görmez, Bilkent Otel'de medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi.

ÇAĞDAŞ TÜRKİYE'YE YAKIŞMIYOR

"Üniversitelerde başörtüsü serbestisinin ortaöğretim ve kamuda yaygınlaştırılıp yaygınlaştırılmaması noktasında siyasi irade sizden görüş isterse?' şeklindeki bir soruya Görmez, bu tür tartışmaların gerginlik çıkarmaktan başka bir işe yaramadığını, bunun ise çağdaş Türkiye'ye yakışmadığını belirtti. Görmez, "Başkan, kendisi karar vermiyor. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun ortak kararını bildirir. İnanç, bireysel özgürlükler bağlamında, hem de dinin sahih öğretileri çerçevesinde konuyu sonuçlandırmak gerekiyor" diye konuştu.

İKİ KARŞIT KUTUP DEĞİLDİR

Türkiye'de dindarlık ile modernliğin karşıt iki kutup üzerine oturtulmasının doğru olmadığını vurgulayan Görmez, sosyolojik çalışmalarla bunun ortaya konulmasını istedi. Görmez, "İsterim ki; bu topraklarda, bu ülkede ne endişeli modernler ne de endişeli dindarlar olsun. Kimse kimseden endişe etmesin. Ancak dilimizi değiştirmemiz gerekiyor. Aydınlatma sadece anlatma ile olmaz, anlaşılabilir olmak gerekiyor. Hocaların dili eskidi, dinin kendi kavramları değil. Hazırladığımız projeleri toplumun tüm katmanlarıyla, STK'lar, akademisyenler ve iş dünyasıyla tartışarak hayata geçireceğiz" dedi. Alevi çalıştayına ilişkin görüşü sorulan Görmez, "Madımak'ın bir öfke mekanı olmaktan çıkarılması ve Din Kültürü dersi içine Alevilik öğretisi temel bilgilerin girmesini önemli buluyorum" dedi.