Satınalma Gücü Paritesi'ne (SGP) göre, Tüketim Mal ve Hizmetleri grubunda en pahalı ülke İsviçre, en ucuz ülke ise Makedonya oldu. Türkiye, 37 ülke arasında 29. sırada yer aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ''2011 Yılı Tüketim Mal ve Hizmetlerine Yönelik Karşılaştırmalı Fiyat Düzeyi Endeksleri''ni açıkladı.

TÜİK'in haber bülteninde, EUROSTAT ve OECD işbirliğiyle yürütülen SGP çalışmaları çerçevesinde Avrupa Karşılaştırma Programına katılan 37 ülke için, ''Tüketim Mal ve Hizmetleri'' ve seçilmiş alt gruplarına ilişkin 2011 yılı karşılaştırmalı fiyat düzeyi endeksleri verildi.

SGP Tüketim Mal ve Hizmetleri grubunda, Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin yanı sıra, Avrupa Serbest Ticaret Birliği'nin (EFTA) 3 ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), üyelik müzakereleri devam eden 1 ülke (Hırvatistan), 4 aday ülke (Türkiye, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan) ve 2 potansiyel aday ülke (Arnavutluk ve Bosna-Hersek) karşılaştırıldı.

''Tüketim Mal ve Hizmetleri''ne ilişkin fiyat düzeyi endeksi 62 olan Türkiye, 37 ülke arasında 29. sırada yer aldı. 2011 yılı sonuçlarına göre, Tüketim Mal ve Hizmetleri grubunda AB üyesi 27 ülkenin ortalama fiyat düzeyi 100 iken, 37 ülke içinde İsviçre 162 ile en yüksek, Makedonya ise 45 ile en düşük fiyat düzeyine sahip ülke oldu.

Fiyat düzeyi endeksi alt gruplarında Türkiye'nin, fiyat düzeyi endeksi 104 olan kişisel ulaşım araçlarında, 94 ile tüketici elektroniğinde, 92 olan alkollü içkiler ve sigarada Avrupa ülkelerinin üzerinde olması dikkati çekti.

Buna karşılık, ulaştırma hizmetleri 54, mobilya ve yer döşemeleri 59, giyim ve ayakkabı 65 gruplarında fiyat düzeyinin düşük olduğu gözlendi.
Kaynak: AA