Türkiye’deki hastaların sadece 400 bin kadarının düzenli tedavi aldığına dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik, “Glokomdan korunmak için 40 yaşından sonra mutlaka yılda bir kez göz tansiyonunuzu ölçtürün” çağrısında bulundu.
 
Halk arasında “karasu” veya “göz tansiyonu” olarak bilinen glokom, tedavi edilmediği takdirde görme kaybı ile sonuçlanabilen önemli bir göz hastalığı. Göz içi basıncı normalden yüksek olan kişilerde ortaya çıkan ve görme hücrelerinin kaybına neden olan glokom, her yaşta ortaya çıkabilmesine karşın 40 yaş üstündeki kişileri tehdit ediyor. Dünyada geri dönüşümsüz körlüğün ikinci nedeni olan glokomun görülme sıklığı yüzde 2 olarak belirtiliyor. Bu oran 40 yaş üstünde yüzde 5-6'ya kadar çıkıyor. Türkiye’de ise akraba evlilikleri nedeni ile bu oranın daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.
 
Son derece yaygın bir hastalık olmasına karşın Türk halkının glokom ile ilgili yeterli bilgi sahibi olmadığını söyleyen Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik, “Türkiye’de yaklaşık 1,5-2 milyon glokom hastası olduğu tahmin ediliyor. Ne yazık ki bu hastaların yaklaşık 400 bini düzenli tedavi alıyor” şeklinde konuştu.  -ntvmsnbc-