Operatör Doktor Arslan Bozdağ, "Glokom" hastalığının insanlarda en sık görülen ve görme kaybına neden olan hastalık olduğunu ifade ederek, "Dünyada 2010 yılında yaklaşık olarak 60 milyon kişide glokom hastalığı tespit edilmiştir" dedi.

Maya Hastanesi Göz Kliniği uzmanlarından Op. Dr. Arslan Bozdağ, ANKA"ya yaptığı açıklamada, Glokom hastalığının insanlarda en sık görülen ve görme kaybına neden olan hastalık olduğunun altını çizerek, “Dünyada 2010 yılında yaklaşık olarak 60 milyon kişide glokom hastalığı tespit edilmiştir. Göz tansiyonu adıyla da bilinen glokom, göz sinirini tutan yaygın ve ilerleyici bir göz hastalığıdır” ifadelerine yer verdi.

-“HASTALIK, GÖZ İÇİNDEKİ SIVI KAYBININ GÖZ SİNİRLERİNE ZARAR VERECEK DÜZEYE ULAŞTIĞINDA ORTAYA ÇIKIYOR”-

Hastalığın nasıl ortaya çıktığına ve kimlerin risk grubunda olduğuna da değinen Bozdağ, şöyle devam etti:

“Göz içindeki sıvı basıncının görmeyi sağlayan göz sinirine zarar verebilecek düzeyde artmasıyla ortaya çıkar. Tedavi edilmezse tamamen görme kaybına yol açabilir. Bu hastalığa, 40 yaşın üzerinde olanlar, ailesinde glokomlu olanlar, yüksek tansiyon sahibi olanlar, diyabet hastaları, miyopi hastaları ve uzun süreli kortizon kullanan kişiler yakalanabilir.”

-“HASTALIĞIN BELİRTİSİ YOK”-

Hastalığın önemli bir belirtisi bulunmadığını vurgulayan Bozdağ, “Dünyada en gelişmiş ülkelerde bile glokom hastalığı bulunan kişilerin yüzde 50"sinden fazlası hastalıktan habersiz yaşamaktadır. Bazı hastalarda başağrısı, çevrede bazı bölgeleri görememe ve göz önünde renkli ışık haleleri görme gibi bazı belirtilerin erken dönemde fark edilebilmesine karşılık çoğu hastada belirgin görme kaybı yaratıncaya kadar hastalığın varlığı anlaşılamaz” dedi.

Bozdağ, hastalığın tedavisine ilişkin olarak Bozdağ, bugün için genelde tanı sonrası ilk seçilen yöntemin ilaç tedavisi olduğunu kaydederek, ilaç tedavisine yeterli derecede yanıt vermeyen hastalarda laser tedavisinin ya da cerrahi tedavi yöntemlerinin uygulandığını belirtti. Bozdağ, "Özellikle geç dönemde tanı konulan ya da sürekli ilaç kullanımının uygun olmadığı olgularda doğrudan laser girişimleri ya da cerrahi yöntemler de kullanılabilir” ifadelerine yer verdi.

-“RİSK GRUBUNDAKİLER YILDA BİR KEZ KONTROLDEN GEÇMELİ”-

Herkesin 40 yaşına kadar en az 3 yılda bir, 40 yaşından sonra ise en az 2 yılda bir Glokom yönünden kontrolden geçmesi gerektiğinin önemine değinen Bozdağ, “Ailesinde göz tansiyonu bulunan ve bu nedenle hastalığın daha sık görüldüğü grupta olan kişiler ile şeker hastalığı, hipertansiyonu, düşük tansiyonu, yüksek miyopisi ve damar hastalığı bulunanların ise yılda bir kez düzenli olarak kontrolden geçmesi önerilir” şeklinde konuştu.