Biz de bu değerli festivale adını veren, ülkemize ve bölgesine değer katacak projelerden desteğini esirgemeyen Kale Grubu Kurumsal İletişim ve Kamu İlişkileri Bölüm Başkanı Rana Birden Çorbacıoğlu ile Kale Çanakkale Bisiklet Festivali'nin bugünü, geleceği ve spor kültürümüz üzerine konuştuk.

Bu kadar kısa sürede ülkenin en önemli spor festivallerinden biri haline gelen organizasyona Kale'nin desteğine nasıl karar verdiniz?

Kale Grubu'nun kurulduğu günden bu yana Çanakkale'de oluşturduğu özgün kalkınma modelini her alanda daha ileri taşımak için yerel kalkınmaya önem veriyoruz. Bu doğrultuda, toplumsal fayda yaratan projelerimizi ‘Aklım Fikrim Çanakkale' projemiz çatısı altında ele alıyoruz. Türkiye Bilişim Vakfı iş birliğinde hayata geçirdiğimiz Aklım Fikrim Çanakkale ile Çanakkale'nin yaşanabilirliğine ve sürdürülebilirliğine teknolojiyle katkıda bulunarak rekabet gücünü yükseltebilmeyi ve akıllı şehir kavramının farkındalığını artırmayı hedefliyoruz.

İki yıldır isim sponsoru olarak yer aldığımız Kale Çanakkale Bisiklet Festivali'nin de, Aklım Fikrim Çanakkale projemizi ve sürdürülebilir yaşam konusunda duruşumuzu desteklediğine inanıyoruz. Geçen yıl çevre hassasiyeti olan, aktif ve sürdürülebilir yaşamı önceliklendiren 5 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz Kale Çanakkale Bisiklet Festivali'ni bu sene 3-4-5 Mayıs tarihlerinde düzenleyeceğiz.

Kale Çanakkale Bisiklet Festivali'ni muadillerinden ayıran nedir?

Ülkemizde başta Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu olmak üzere profesyonel bisikletçilerin katılımına açık pek çok etkinlik var ancak bisiklet sporuna amatör ruhla gönül vermiş, bisiklet kullanmayı bir yaşam tarzı haline getirmiş insanlar için bağımsız olarak düzenlenen geziler dışında pek bir şey yok. Kale Çanakkale Bisiklet Festivali bu boşluğu dolduruyor. Türkiye'nin dört bir yanına dağılmış bisiklet kulüplerinin üyeleri her yıl Çanakkale'de buluşuyor. Hafta sonları Boğaz kıyısında, Belgrad Ormanı parkurlarında bisiklet sürenler, Kale Çanakkale Bisiklet Festivali'ni adeta dört gözle bekliyor. Bu sene kayıtları 1 Nisan'da açtıktan kısa süre sonra, henüz hiç duyuru yapmadan binin üzerine başvuru almamız da bunun kanıtı. Bu bir yarış değil. Bu bisiklete gönül vermiş 7'den 77'ye herkesi buluşturan bir spor, doğa, kültür etkinliği; bu nedenle de ‘festival' olarak adlandırıyoruz.

Festival katılımcılarını nasıl bir deneyim bekliyor?

Kale Çanakkale Bisiklet Festivali'nin mottosu "Tarihin izinde sürüyoruz"; çünkü festivali oluşturan iki etap katılımcılara tam anlamıyla tarihsel bir yolculuk sunuyor. 3 Mayıs Cuma günü fuar ve kayıt etkinliği ile başlayacak olan festivalin ikinci günü, "Troya" etabı ile Çanakkale genelindeki ortaokul ve liselerin katıldığı "Okullarımızla Sürüyoruz" etabı gerçekleştirilecek. 64 kilometreden oluşan Troya etabında katılımcılar Çanakkale merkezden Troya Antik Kenti'ne pedal çevirecekler ve Troya Antik Kenti'nde kurulan etkinlik alanında vakit geçirecekler. Bu yıl aynı zamanda Troya Müzesi'nin de açılmasıyla katılımcılar müzeyi de ziyaret edebilecekler.

Festivalin son gününde ise, Eceabat'tan başlayarak Namazgâh Tabyası'nda sona erecek 58 kilometrelik Tarihi Gelibolu Yarımadası etabı düzenlenecek. İki gün sürecek toplam 122 kilometrelik bu özel turda bisikletçiler, 113 tarihi ve turistik noktanın arasından geçiş yaparak binlerce yıllık tarihe ve kültürel mirasa tanıklık eden benzersiz bir parkurda sürüş deneyimi yaşayacak.

Ülkemizin spor kültürü oluşması konusunda Kale Grubu olarak kendinizi sorumlu görüyor musunuz?

Kale Grubu olarak iş yapma kültürümüzün merkezine insanı koyuyoruz. Bu nedenle insana dair her adımda, her etkinlikte yer almaya, bu topluma karşı taşıdığımız sorumluluğu Çanakkale ruhuyla hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Doğduğumuz topraklar olan Çanakkale'ye de doğal olarak ayrı bir önem veriyoruz. Çanakkale'nin Evlatları projemizle tarihimize, Aklım Fikrim Çanakkale ile kentimize, yapımı süren Çanakkale Çocuk Bilim Merkezi ile geleceğimize, Kale Çanakkale Bisiklet Festivali ile spora, doğaya ve kültürel mirasımıza, Troya yılında genç sanatçılar ile birlikte hayata geçirdiğimiz Düşler Ülkesi: Troya sergisi ile sanata sahip çıkıyoruz. Biz bu duruşumuzu kısaca "Geleneğimize, geleceğimize, memleketimize ve birbirimize sahip çıkıyoruz" mottosu altında buluşturuyoruz.

Kale Çanakkale Bisiklet Festivali ilerleyen senelerde devam edecek mi?

Büyüyerek devam edecek. Türkiye'de bisiklet sporuna, bisiklet kültürüne değer verenlerin buluşma noktası haline gelmesini ve ilerleyen yıllarda uluslararası bir boyut kazanarak önce yakın coğrafyanın, sonra da tüm dünyanın ilgi odağı olmasını hedefliyoruz. Her yıl şafak ayinine gelen bir Yeni Zelandalı da bu özel topraklarda pedal çevirip atalarının yaşadıklarını daha iyi hissedebilir diye düşünüyoruz. Ya da filmlerden, dizilerden gördüğü görkemli Troya'nın kurulduğu toprakları bisikletle keşfetmek isteyen bir Japon, bir Amerikalı, bir Alman da çok rahatlıkla bu festivalin bir parçası olabilir. Festivalin, Çanakkale'nin kültürlerarası bir köprü olmasının en güzel örneklerinden biri olduğuna inanıyoruz.