YAŞ toplantıları bugün Başbakan'ın başkanlığında başlıyor. Başbakan'ın katılmadığı bölümlerde Şura'ya Org. Özel başkanlık edecek. En tartışmalı konu 14 tutuklu general ve amiralin durumu. Hakkında yakalama istenen Ege Ordu Komutanı'nın Şura'ya katılıp katılmayacağı merak konusu.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantıları, TSK zirvesindeki dört generalin emekliliğini istemesi ve yargı kararlarıyla yaşanan krizlerin gölgesinde başlıyor. Orgeneral Necdet Özel'in 'Genelkurmay Başkan Vekili' sıfatıyla katılacağı dört günlük Şura'da, TSK'nin yeni komuta kademesi şekillenecek, terfi sırasında bulunan tutuklu 14 general ve amiralin durumu karara bağlanacak.

5 YA DA 6 EKSİK

Şura'ya yasa gereği orgeneral ve oramiraller ile hükümeti temsilen Başbakan Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz katılıyor. Işık Koşaner, Erdal Ceylanoğlu, Hasan Aksay ve Eşref Uğur Yiğit emekliliklerini istediğinden ve Org. Bilgin Balanlı da tutuklu olduğundan YAŞ 5 eksik kadroyla toplanıyor. Hakkında yakalama kararı istenen Ege Ordu Komutanı Org. Nusret Taşdeler'le ilgili kararın da bugün çıkması bekleniyor. Taşdeler'in de katılmaması halinde Toplam 16 üyeli olması gereken şurada 10 ismin hazır bulunacak. Orgeneral Necdet Özel, hem 'Genelkurmay Başkan Vekili' hem de 'Kara Kuvvetleri Komutanı' sıfatıyla toplantıda yerini alacak ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında oturacak.

SALT ÇOĞUNLUK

YAŞ'a Başbakan Erdoğan başkanlık edecek. Erdoğan'ın katılmadığı durumlarda Genelkurmay Başkan Vekili Org. Özel bu görevi üstlenecek. YAŞ üyelerinin terfi işlemleriyle ilgili konulardaki oy hakkı ve değerlendirme notu eş değerde kabul ediliyor. Dolayısıyla salt çoğunluk kararı aranıyor. Oylarda eşitlik olması durumunda ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oy verdiği unsur geçerli oluyor. YAŞ Yasası, Hasdal Askeri Cezaevi'nde bulunan tek Havacı Orgeneral ve YAŞ üyesi olan Bilgin Balanlı'nın da, Şura sürecinde yazılı görüş bildirebilmesine imkan tanıyor.

DAVALI 'OR'LARIN DURUMU NE OLACAK?

Halen Balyoz davasından tutuklu olan tek hava orgeneral Bilgin Balanlı, Hava Kuvvetleri Komutanı olamayacak. Bunun yanı sıra, hakkında yakalama emri çıkarılan Ege Ordu Komutanı Org. Nusret Taşdeler, Ergenekon Davası'nda sanık olan EDOK Komutanı Saldıray Berk hakkında ne tür kararlar alınacağı da merak konusu.

KİMLER ATANACAK?

Org. Özel'in Genelkurmay Başkanlığı'na atanmasının yanı sıra diğer atamaların şöyle olması bekleniyor:

Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nun adı öne çıkıyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel'in atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Jandarma
Genel Komutanlığı'na 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük ya da Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Org. Bekir Kalyoncu'nun getirilmesi bekleniyor. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Arslan Güner'in, 1. Ordu Komutanlığı için adı geçerken, 2. Ordu Komutanlığı'na ise Jandarma Genel Komutanlığı'na atanmaması durumunda Bekir Kalyoncu'nun kaydırılması öngörülüyor.
YAŞ'ta Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na da atama yapılacak. Tek Hava Orgeneral Bilgin Balanlı tutuklu olduğu için atanamayacak. 'Orgeneralliğe' terfi etmesi beklenen Korgeneral Mehmet Erten'in ismi bu görev için ön planda.