Amerikalı bilimadamları, çocuklarda görülen kanser türlerine tedavi yöntemleri bulunmasını hızlandırılmak amacıyla dünyanın en kapsamlı genetik veri tabanını oluşturdu.
ABD Pediatrik Kanser Genom Projesi çerçevesinde, 260 çocuk kanser hastasının tüm genomları (DNA’ları) araştırıldı. Bilimadamları şimdi, her çocuğun normal hücreleri ile kanserli hücreleri arasındaki farklılıkları bularak, bazı ölümcül çocuk kanserlerinin sebeplerini saptamayı planlıyor ve araştırmanın diğer çalışmaları hızlandırmasını umuyor.
St. Jude Çocuk Araştırma Hastanesi ve Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğiyle 2010 yılında başlatılan ve özel yatırımcıların desteği ile sürdürülen proje sayesinde, en tehlikeli çocuk kanserlerinden beyin sapı ve kan kanseri ile ilgili kaydadeğer ilerlemeler sağlandı.
Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi Genom Enstitüsü Başkanı Dr. Richard Wilson proje konusunda, "Birçok hastanın kanserli hücrelerinde daha önce başka metotlarla elde edemediğimiz, sıradışı, ’gizli’ değişiklikler tespit ettik. Umarız, yaptığımız araştırma sayesinde, yeni tedavi süreçleri başlatılır" diye konuştu.
Wellcome Trust Sanger Enstitüsü Deneysel Kanser Genetiği Başkanı David Adams ise araştırmalar için, "St. Jude’un bu emsalsiz çalışması, çocuklarda kanser gelişiminin, erişkinlerdeki kanser gelişiminden çok farklı olduğunu gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.
Cancer Research UK görevlisi Josephine Querido da, araştırmanın çok önemli olduğunu belirterek, "Bu çalışma, birçok kanser türünü tetikleyen gen bozukluklarını belirleme konusundaki küresel çabanın bir parçası" dedi.
İngiltere’de her yıl 1500 çocuğa kanser teşhisi konuluyor.