Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde ''en iyi film''e Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilecek ödül, 50 bin TL'den 150 bin TL'ye çıkarıldı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfından yapılan yazılı açıklamaya göre, bu yıl 30'uncu kez düzenlenecek festival, Akbank'ın sponsorluğunda 2-17 Nisan 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festival kapsamında verilen Altın Lale Ulusal Yarışma'nın para ödüllerinin arttırılırken, jürinin seçeceği ''en iyi film''e Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen ödül, 50 bin TL'den 150 bin TL'ye çıkarıldı.

''En iyi yönetmen'' ödülü ise 50 bin TL, ''en iyi kadın oyuncu'' ve ''en iyi erkek oyuncu'' ödülleri ise 10'ar bin TL olarak belirlendi. ''Jüri özel ödülü'' de 2011 yılında ilk defa maddi bir ödülle desteklenerek, ödül sahibine 30 bin TL verilecek.

Uluslararası İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışması'nda jüri ayrıca ''en iyi senaryo'', ''en iyi görüntü yönetmeni'' ve ''en iyi özgün müzik'' dallarında da ödüller verecek.

Efes Pilsen, Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Jürisi'nin, Ulusal Yarışma'ya katılan filmler arasından seçeceği filmin yönetmenine, bir sonraki filminin yapımında kullanılmak üzere 30 bin dolarlık para ödülü sunacak. Ulusal Yarışma'da ''FIPRESCI Ödülü'' Onat Kutlar anısına düzenlenecek.

Altın Lale Ulusal Yarışması'na uzun metrajlı kurmaca filmlerin yanı sıra son 2 yıldır olduğu gibi uzun metrajlı belgesel ve animasyon filmlerle de başvuruda bulunulabilecek.

Festival yönetmeliğiyle başvuru formları, festival merkezi veya ''www.iksv.org/film'' adresinden temin edilebilecek.

Festivale Türk filmleriyle katılmak isteyenlerin, 4 Şubat Cuma akşamına kadar İKSV, Sadi Konuralp Caddesi Numara 5, 34433, Şişhane adresindeki festival merkezine başvurmaları gerekiyor.

A.A.