Türkiye ekonomisinin en büyük problemi cari açık. Martta 22.1 milyar dolara ulaşan açıkla mücadeleyi en çok zorlaştıran ise ithalattaki artış. Sırf tüketim ürünleri ithalatı değil üretim için yapılan ithalat da cari açığın artmasına neden oluyor. Türkiye’nin en ithalatçı sektörü ise kimya. Martta 3.2 milyar dolar ithalat yapan sektörün ihracatı ithalatının yalnızca % 17,7’sini karşılayabiliyor. İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye İstatistik Kurumu verilerine dayanarak hazırladığı sektörel analiz raporlarına göre sanayi sektörü martta 19.8 milyar dolarlık ithalat yaptı. Bunun 16.8 milyar doları ise imalat sanayiinden. 
 
Otomotiv, deri, cam, tekstil ve kâğıt gibi sektörlere hammadde sağlayan kimya sektörü petrokimyasal, gübre, ilaç, sabun ve deterjanlar ile boya üretimi yapıyor. Mart ayında 3.2 milyar dolar ithalat yaparak bir numaraya oturan kimya sektörünün ihracatı ithalatının sadece yüzde 17,7’sini karşılayabiliyor. Kimya sektörünün ilk çeyrek ithalatı ise 8 milyar doları aştı. Buna karşın üç aylık ihracat sadece 1.5 milyar dolar. 
 
Ana metal ise ithalatta ikinci sırada. Martta sektörün ithalatı 2 milyar dolar. Üç aylık ithalat ise 6 milyar doların üzerinde. Ancak ana metalda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 79,3. En ithalatçı üçüncü sektör ise makine. Makine sektöründe ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 48 seviyesinde. 
 
Otomotiv ithalatı 4.6 milyar dolar 
İhracatın lokomotifi otomotiv sektöründe ise martta ithalat 1.9 milyar dolar. Üç aylık ithalat ise 4.6 milyar dolara ulaştı. Ancak sektörün ihracatı ithalatının yüzde 92’sini karşılıyor. İlk üç ayda otomotivde 4.2 milyar dolarlık ihracat yapıldı. 
 
Sektörlere girdi sağlıyor 
Kimya sektörü petrokimya, tüketici kimyasalları ve özel kimyasallardan oluşuyor. Petrokimyasallar sektörünün yüzde 40’ını oluşturuyor. Parfüm, kozmetik, sabun ve deterjan gibi ‘tüketici ürünlerinin ise payı yüzde 12. Boya, tarım ilaçlarının payı yüzde 25. Kimya; otomotiv, deri, cam, tekstil ve kâğıt gibi birçok sektöre girdi sağlıyor.