ŞIRNAK’ın Uludere İlçesi Irak sınırında hava operasyonunda 34 kişinin öldüğü bölgeye yürümek isteyen, aralarında BDP’li milletvekilleri ve köylülerin bulunduğu uruba, güvenlik güçleri izin vermedi. Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, "Bu olayın sorumluları açığa çıkarılmadığı müddetçe yeni katliamlar için emsal teşkil ediyor" dedi.

Uludere İlçesi’ne bağlı Ortasu Köyü’nün Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi meydana gelen olayın altıncı ayında, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) öncülüğünde dün gece köyde ’adalet nöbeti’ başlatıldığı. Etkinliğe Van Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, BDP milletvekilleri Halil Aksoy, Esat Canan, Ayla Akat ile sivil toplum örgütleri ve sendika temsilcileri katıldı. Milletvekili Tuğluk, olayın sorumlularının açığa çıkarılmasını isteyerek, "Başbakana çağrımız rant gözlüğünü çıkarıp atması, vicdan gözlüğünü takmasıdır. Başbakan, İçişleri Bakanı ve Genelkurmay inkar şampiyonluğu yapıyor. Sorumlular açığa çıkarılmadığı müddetçe, yeni katliamlar için emsal teşkil ediyor" dedi.

Tuğluk, olayın üzerinden 6 ay geçmesine rağmen, soruşturmada hala bir arpa boyu kadar mesafe kat edilmediğini ileri sürdü.

KÖYDEN SINIRA YÜRÜYÜŞ

Ortasu Köyü’ndeki bu etkinliğe katılanlar bugün köylülerle birlikte, sınırı geçip 34 kişinin öldüğü yere gitmek istedi. Sloganlar atarak yürümeye başlayan grubun yürüyüşünün yasal olmadığını belirten güvenlik güçleri yolu kesti. Askerlerle gruptakiler arasında çıkan gerginlik tırmandı ve arbede çıktı.

Güvenlik güçlerinin tazyikli su ile müdahalesi karşısında yürümeleri engellenen grup oturma eylemi yaptı. Bazı kişilerin, yürüyüşün engellenmesini protesto için nüfus cüzdanlarını yere attığı gözlendi.