Almanya Deniz Feneri davası iddianamesinde adı geçen Zahid Akman"ın, RTÜK Başkanlığı sırasında Ankara"daki ünlü alışveriş merkezi Armada"ya ortak olduğu belgelendi...

ALMANYA"DAKİ Deniz Feneri e.V. davasında "kurye"olabilir denilen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, göreve geldiği günden bu yana “yurtiçinde ve yurtdışında hiçbir ticari faaliyetim yoktur” açıklaması yaptı. Ancak Akman"ın Deniz Feneri davasında sorumluluğu görülen Kanal 7"-nin Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman"la ortaklığı belirlendi. Akman"ın Hayat Yapı Ticaret ve Yatırım Limited Şirketi"nde Karaman"la halen ortak olduğu ortaya çıktı. Ve Akman Ankara"nın en büyük alışveriş merkezlerinden Armada"nın da ortakları arasında.

Armada"nın 3.3"ü Hayat Yapı"nın

Akman ve Karaman"ın ortaklığından önce Ankara"nın ünlü alışveriş merkezi sayılan Armada"yı biraz tanıyalım. Ticaret Sicil Gazetesi"nden alınan bilgilere göre, Söğütözü İnşaat ve İşletme A.Ş., Armada Alışveriş Merkezi"nin sahibi. Armada, Söğütözü İnşaat ve İşmetme A.Ş tarafından 1999"un Eylül ayında Eskişehir Yolu üzerinde Sögütözü mevkiinde yapılmaya başlandı. 30 bin metrekare arazi üzerine 125 metrekare olarak inşaat edilen Armada, 21 katlı ofis ve çarşı bloğundan oluşuyor. 32 bin metrekare kiralanabilir alana sahip Armada"da 156 mağaza bulunuyor. Sögütözü İnşaat ve İşletme toplam 50 milyon 452 bin 494 YTL sermayeye sahip ve 5 milyon 45 bin 249 adet hissesi bulunuyor. Şirketin ortak sayısı 33. Bu ortaklardan biri de Hayat Yapı Ticaret LTD. ŞTİ. Hayat Yapı ise bu sermayenin 1 milyon 661 bin 37 YTL"sine sahip. Bir başka ifadeyle şirketteki hisse oranı yüzde 3.3.

Armada"nın yıllık kira geliri ne?

Armada"daki mağazalar metrekaresi 60 dolardan kiraya veriliyor. Armada"nın kiralanabilir alanı 32 bin metrekare olduğuna göre AVM"nin sahibi olan Söğütözü İnşaat"ın aylık kira geliri 1 milyon 920 bin doları buluyor. Yıllık kira geliri ise 23 milyon dolara ulaşıyor. Ancak şirketin tek geliri bu değil. Türkiye"de birçok alışveriş merkezi, mağazaların riskini paylaşmak, yüksek ciro yapmaları için kendilerini de sorumlu tutmak için düşük tuttukları kira bedeline ek olarak mağazaların cirosundan da pay alıyor. Bu oran yüzde 1-3 aralağında uygulanıyor. Armada"daki mağaza sahiplerinden cirodan alınan pay nedeniyle şirketin ek gelirinin 7 milyon doları bulduğunu öğreniyoruz. Böylece Söğütözü İnşaat"ın kira ve cirodan pay ile birlikte yıllık gelirinin 30 milyon doları bulduğu anlaşılıyor.

Armada"nın yıllık kira gelirinden yola çıkarak, gayrimenkulün piyasa değerini de bulmak mümkün. Emlak piyasasında bunu hesaplamanın bir formülü var. Alış veriş merkezinin yıllık kira gelirinin 12- 18 katı, gayrimenkulün değeri olarak kabul ediliyor. Böylece ortalama 15 kat üzerinden hesaplarsak, yıllık kira geliri 30 milyon doları bulan Armada"nın değeri de 450 milyon dolar ediyor.

Akman"ın payına ne kadar düşüyor?
Şirketlerin hisse oranlarına bakıldığında bunu da hesaplamak mümkün. Armada"nın sahibi olan Söğütözü İnşaat ve İşletme A.Ş"de toplam 5 milyon 45 bin 429 adet hisse bulunuyor. Akman"ın ortağı olduğu Hayat Yapı ise bu hisselerin sadece 166 bin 103"üne sahip. Basit bir hesaplamayla 33 ortaktan biri olan Akman"ın Hayat Yapı"sı, Armada"nın yüzde 3.3"üne sahip. Yani 450 milyon dolarlık gayrimenkul değeri üzerinden söylersek, Hayat Yapı"nın payı 14 milyon 850 bin YTL. Akman kardeşler, Armada"dan düzenli kira geliri de alıyor. Armada"nın yıllık kira gelirinin 30 milyon dolar olduğunu söylemiştik. Bu paradan ortakların payına düşen miktar her ay banka hesaplarına yatırılıyor. Bu durumda Hayat İnşaat"ın payına yılda yaklaşık 1 milyon dolar (990 bin dolar) düşüyor.

2006"da Akman devreye giriyor
Şimdi de Hayat Yapı"yı tanıyalım... Armada"nın sahibi Sögütözü"nün 33 ortaklı olduğunu söylemiştik. Ankara Ticaret Odası"na kayıtlı şirket 10 Ocak 2003 tarihinde kuruldu. Kurucu ortakları Turgut Akman (Zahid Akman"ın kardeşi), Hamide Ceylan (Eski RP"li Hasan Hüseyin"in eşi) ve Mehmet Habib Karaman. (Kanal 7"nin Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman"ın oğlu.) Şirketin ortaklık yapısı 2006 yılında değişiyor. 6 Aralık 2006 tarihinde Hayat Yapı"nın Aydınlıkevler"deki adresinde toplanan ortaklar hisse devri kararının altına imza atıyor. Habib Karaman bütün hisselerini babası Zekeriya Karaman"a bırakıroyor. Turgut Akman da hisselerin yüzde 32.5"ni kardeşi Zahid Akman"a devrediyor. Buna göre 500 bin YTL sermayaye sahip 20 bin hissenin yeni dağılımı şöyle oluyor: Zahid Akman (Turgut Akman"dan devraldığı) 6505 hisse, 162 bin 625 YTL sermaye, Hamide Ceylan 5275 hisse, 131 milyon 875 bin YTL sermaye, Zekeriya Karaman (Habib Karaman"dan devraldığı) 5275 hisse, 131 milyon 875 bin YTL sermaye, Turgut Akman 2945 hisse 73 milyon 625 bin YTL sermaye, Yüzde olarak incelendiğinde Zahid Akman"ın şirketin yüzde 32.5"e, Hamide Ceylan ve Zekeriya Karaman"ın yüzde 26.4"e, Turgut Akman"ın ise yüzde 14,7"sine sahip oluyor. Akman kardeşlerin toplam hisse değeri ise yüzde 47.2 olarak gerçekleşiyor. Hayat Yapı"daki hisse dağılımı böyle olurken Akman kardeşlerin Armada"daki payları ise toplam yüzde 1.56 olarak gerçekleşiyor. Akman kardeşlerin hisselerinin toplam değeri ise 7 milyon doları buluyor.

Akman"lı toplantı 2008"de!

Ticaret Sicil gazetesinin kayıtlarına göre ortaklar en son toplantıyı 17 Ocak 2008 tarihinde yine Aydınlıkevler"de yapıyor. Toplantıda oy birliğiyle şirketin her türlü resmi iş ve işlemlerini yürütmeye yetkisi RTÜK Başkanı Akman"ın ağabeyi Turgut Akman"a veriliyor. RTÜK Başkanı olması nedeniyle doğrudan ya da dolaylı hiçbir ticari faaliyetin içinde olmaması gereken Zahid Akman"ın bir yapı ticaret ve yatırım şirketinin ortağı olması böylece belgelenmiş oluyor. Akman"ın kendi denetim alanına giren bir medya kuruluşu sahibiyle ticari ortak olması da ayrıca tartışma konusu oluyor.

7 milyon dolarlık hisse!

Pekİ, RTÜK Başkanı Zahid Akman"ın, 21 katlı alışveriş merkezi Armada"daki payı nedir? Birlikte hesaplayalım...

Armada"nın değeri ortalama 450 milyon dolardı. Hayat"ın sahip olduğu oranı ise daha önceden hesaplamıştık, 14 milyon 850 bin dolar. Hayat İnşaat"ın toplam 20 bin paya bölünmüş sermayesini dikkate alırsak, Armada"dan dolayı her bir hissenin 742,5 dolar olduğunu söyleyebiliyoruz. Zahid Akman toplam 6 bin 505 hisseye sahip. Bu hissenin değeri ise 4 milyon 830 bin dolar yapıyor. Kardeş Akman"ın sahip olduğu hisse ise 2 bin 945. Bu da 2 milyon 186 bin dolar yapıyor. Akman kardeşlerin hisselerinin toplam değeri böylece 7 milyon doları buluyor. Vatan