Yüzyılın krizi olarak nitelendirilen küresel mali krizin arka planını ilgilendiren milyar dolarlık yolsuzluklarla ilgili soruşturma çemberi daralıyor.

Bloomberg'de yer alan bir haberde, Wall Street'in 1933'ten bu yana gördüğü en geniş kapsamlı soruşturma ile karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi'nin Lehman Brothers'ın iflasına neyin sebep olduğu, Bear Stearns ve Merrill Lynch'in düştüğü durumun nedeni gibi soruları da kapsayan bir soruşturmanın başlatılması için çalıştığı söyleniyor.

PECORA'YI HATIRLATIYOR

Büyük Buhran döneminde 1933'te Bankacılık Komitesi Başkanı Ferdinand Pecora tarafından da benzer bir girişimin olduğu ve "Pecora Soruşturması" olarak anılan sürecin ABD tarihinin en büyük soruşturmalarından birisi olduğu belirtiliyor. Pelosi'nin konuyu bu hafta içerisinde Temsilciler Meclisi'nde gündeme getireceği söyleniyor ve şimdiden bir soruşturma için birçok temsilcinin desteğini aldığı kaydediliyor.

FBI SORUŞTURMA YAPIYOR

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Amerikan mali sektörünün çöküşüne neden olan krizle ilgili 26 ayrı soruşturma yürütüyordu. Soruşturmalar, mali kuruluşları ve bu kuruluşların yöneticilerini kapsıyordu.

Soruşturmalar neticesinde NASDAQ'ın eski başkanı Bernard Madoff'un, yüzyılın vurgunu olarak nitelenen ve 'ponzi' adı verilen bir yöntemle yapıldığı anlaşılan, milyar dolarlık dolandırıcılığı su yüzüne çıkarılmıştı. Madoff'un vurgunu, sonradan Avrupa bankalarını da sarsmıştı.

Bernard Madoff'tan sonra ABD'de ikinci Ponzi vurgunu yaşanmış, FBI, Long Island yatırım firmasının sahibi Nicholas Cosmo'nun 300 milyon doların üzerinde bir vurgun yaptığını ortaya çıkarmıştı.

İKİNCİ MADOFF SKANDALI

ABD sermaye piyasaları düzenleme kurulu SEC, şubat ayında, kriket sporuna ilgisiyle tanınan milyarder Allen Stanford ve iki yöneticisi hakkında yüksek getirili 8 milyar dolarlık banka mevduat sertifikaları vasıtasıyla dolandırıcılık yapmak iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.

Freddie Mac yöneticisi intihar etti

Tutsat devi Freddie Mac'ın baş mali yöneticisi David Kellermann'ın evinde ölü bulunduğu, intihar ettiğinin tahmin edildiği bildirildi. CNN'in haberine göre, 41 yaşındaki Kellermann sabaha karşı Virginia'daki evinde ölü bulundu. Polis, kesin ölüm nedeni hakkında bilgi vermedi. CNN ise Kellermann'ın intihar ettiğini duyurdu. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI'in, Wall Street'i saran ekonomik krizin ortasındaki 4 mali kuruluş; mortgage devleri Fannie Mae ve Freddie Mac, sigorta şirketi American International Group (AIG) ve yatırım bankası Lehman Brothers'ta yolsuzluk yapılıp yapılmadığını araştırıyordu.

ABD'deki bankalar kredibıl

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, bankaların, kredi verebilecek düzeyde yeterli sermayeye sahip olduklarını söyledi. Geithner, Kongre'nin, bankaların dayanıklılık testiyle ilgili çalışmasından önce yaptığı açıklamada, bankaların, kayıplarını telafi edebilecek düzeyde rezerve sahip olduğunu anlattı. Timothy Geithner, bankaların, mevduat toplayarak ya da özel yatırımlardan fon toplayarak kredi vermeye devam edeceklerini kaydetti. Geithner, piyasadaki kredi hareketliğinde bir canlanma gözlendiğini de vurguladı. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'ın bu açıklamasının ardından, dünya borsalarında, banka hisseleri ağırlıklı bir toparlanma gözlemlendi.

Haber 7