Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı'nın (OECD) gençler arasında alkol bağımlılığıyla ilgili yaptığı araştırmada, Türk erkeklerinin içler acısı durumda oldukları ortaya çıktı. Araştırmaya göre Türk gençleri en çok 'sömürülen', 'ezilen' ve 'dayak yiyen'ler kategorisinde yer alıyor.

OCED'nin yaptığı araştırmada, İngiliz gençlerinin diğer gelişmiş ülkelerdeki yaşıtlarına oranla daha fazla içtikleri ve sarhoş gezindikleri sonucu ortaya çıktı.

“KIZLAR DAHA ÇOK İÇİYOR"

Özellikle İngiltere'de yaşayan 15 yaşındaki genç kızların, aynı yaştaki erkeklere oranla daha fazla sarhoş oldukları ancak maddi olarak daha rahat bir hayat yaşadıkları ve yüksek kalitede bir okul çağı geçirdikleri belirtiliyor.

Türk gençlerinin ise sömürü ve dayağa maruz kaldıkları, ancak okula gitmekten en çok zevk alan grupta yer aldıkları ifade ediliyor.

İngiltere'de yaşayan gençler büyüme çağında en fazla destek gören, kaliteli okul hayatına sahip en az horlanan ve dayak yiyen sınıfa girerken, genç kızların diğer ülkeki yaşıtlarına göre daha fazla alkol ve erken yaş doğumu gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıkları vurgulanıyor.

OECD üyesi 24 ülke arasında İngilitere'de yaşayan gençlerin, ABD, Fransa ve İtalya'da yaşayan gençlere oranla neredeyse üç kat daha fazla sarhoş olduklarına dikkat çekilen araştırmada, İngiltere'de yaşayan gençlerin iyi bir eğitim almalarına rağmen 'erken yaş' hamileliği oranının yüksek artış olduğunun altı çizildi.

Fransa ve İtalya'da gençlerin alkolle ilk tanışmalarının daha çok aile içinde ev ortamında olduğuna dikkat çekilirken, İngilter'de sorunun gençlerin daha çok alkolle diğer geçlerle biraraya gelerek tanışmasını olabileceği üzerinde duruluyor.

ÇOCUKLAR İÇİN DAHA İYİSİ

OECD'nin, lider sanayi ekonomisine sahip ülkelerde yaşayan gençler arasında yaptığı araştırma sonunda hazırladığı 'Çocuklar İçin Daha İyisini Yapma' adlı raporda ise, gençleri en varlıklı ülkenin Norveç olduğu, en iyi eğitimin Finlandiya'da verildiği, en iyi çevre koşullarına Avusturalyalı gençlerin sahip olduğu, en az egzersiz yapan çocukların İsviçre'de yaşadığı, en iyi barınma koşullarına Norveçli gençlerin sahip olduğu ve en fazla intihar olaylarının Yeni Zellandalı gençler arasında görüldüğü bilgisi yer alıyor.

Okul koşulları ve ortamlarının da değerlendirildiği raporda, Türkiye'de yaşayan gençlerin okula gitmekten en çok zevk alan kesim olduğu,Çek Cumhuriyeti gençlerinin okula gitmekten hoşlanmadıkları belirtilirken, parçalanmış ailelere sahip gençler çoğunlukla Amerika Birleşik Devletleri'nde görülürken, İtalya'nın bu sıralamada en alt sıralarda yer aldığı vurgulanıyor. / DHA