Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki çıkışının yankıları sürüyor.

The Economist dergisi Erdoğan-Peres tartışmasını değerlendirdiği haberinde Erdoğan'ın Türkiye'de Atatürk'ten sonra en çok konuşulan lider olduğu yorumunda bulundu.

Erdoğan'ın oturum sırasında yaptığı konuşmanın salonda bulunan ekonomist ve siyasetçilerden oluşan önemli isimleri şoke ettiğini vurgulayan Economist, "Ama Müslüman dünyası Erdoğan'ı kucakladı." yorumunu yaptı. Başbakan Erdoğan'ın, "Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz."sözlerini aktaran dergi, olayın büyüyerek İsrail ile Türkiye arasında diplomatik krize neden olduğu ve Erdoğan'ın Türkiye'ye uygun bir lider olup olmadığı sorularını gündeme getirdiğini yazdı.

Türkiye'nin NATO ve AB üyeliğinden ayrılma ya da İsrail ve Amerika ile askeri ilişkilerini kesme gibi düşüncelerden uzak olduğunun ve bunların ihtimal dışı olduğuna dikkat çeken The Economist, Erdoğan'ın dikkat çekici hareketlerinin daha çok yerel seçimlere yönelik olabileceğini aktardı.

Erdoğan'ın tepkisinin bir çok aydın ve akademisyene göre haklı olduğunu da yazan Economist, Cengiz Çandar'ın, "Türkiye, batılı değerler üzerine kurulu olan lider vasfını devralmıştır." yorumunu aktardı. Erdoğan'ın tepkisinin birçok yabancı diplomatı ise kızdırdığını kaydeden Economist, "Erdoğan'ın davranışı Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasında barış görüşmeleri konusunda arabulucu olup olmayacağı sorularını da gündeme getirdi. Erdoğan'ın (ABD Başkanı) Barack Obama'yı terör tanımını yeniden yapmaya çağırması Hamas'ın terörist örgüt olarak algılanmaması gerektiğine bir işaret olarak anlaşıldı. Her ne kadar Avrupalı ve Amerikalı diplomatlar Erdoğan'ın bu tepkisine sessiz kalmış olsalar da, perde arkasında bazı diplomatlar kızgınlığını dile getiriyor. Bu tepkiden sonra Barack Obama'nın da Türkiye'ye erken bir ziyarette bulunma şansı da zayıfladı." ifadelerini kullandı.


SABAH