Kariyer.net istihdam endeksine göre, geçen yıl yeni iş ilanları 2009 yılına göre yüzde 50 artarken, en çok istihdam sunan sektör tekstil oldu.

Kariyer.net 2010 Aralık Ayı İstihdam Endeksi sonuçları açıklandı.

Buna göre, 2010 yılının kasım ayına göre yüzde 33 artış gösteren yeni iş ilanlarının sayısı, 11 bin 116'ya ulaştı. Tüm sektörlerde yükselişe işaret eden bu durum yapı, telekom, sağlık, otomotiv, bilişim ve üretim iş ilanı sayısında hem yılın, hem de tüm zamanların rekor seviyesine ulaşarak, sektörlerdeki iş potansiyellerini de ortaya koydu.

Sektörlerin en çok yeni iş ilanı sayısına göre sıralaması ise, ''Yapıda 1140, tekstilde 923, bilişimde 841, sağlıkta 827, telekomda 450, otomotivde 626, turizmde 350, gıdada 499, üretimde 514, finansta 256 yeni ilan'' şeklinde gerçekleşti.

Geçen aya göre düşüş gösteren tek sektör, işe alım sezonu şubat-mart aylarında başlayan turizm oldu. Turizm ilanlarında yüzde 3'lük bir düşüş yaşandı.

Sağlık sektörünün Anadolu'daki yatırımları, belirli şehirlerdeki iş ilanlarının artışına önemli ölçüde yansıdı. Batman, Bartın, Elazığ, Sivas, Erzincan şehirlerinden gelen iş ilanlarındaki artış dikkati çekti.

Aralık ayı içinde en çok iş ilanı, yine satış temsilciği ve mühendislik pozisyonları için yayınlandı. Tüm pozisyonlar için verilen ilanlarda artışlar gözlenirken, bilişim ve telekom sektörlerindeki artış, özellikle yazılım uzmanı pozisyonuna olan talepte kendini gösterdi.

-2010'DA İŞ İLANI EN ÇOK PERAKENDEDE ARTTI-

2010'da toplam yeni iş ilanı sayıları bir önceki yıla göre yüzde 50 arttı. 2009'da 72 bin 180 olan yeni iş ilanı sayısı, 2010'da 108 bin 417'ye ulaştı. Yılın en çok istihdam imkanı sunan sektörü tekstil oldu.

Yapı sektörü de yurt içinde olduğu kadar yurt dışındaki yatırımlardan da hız alarak toplam 10 bin 117 iş ilanıyla önemli bir istihdam potansiyeli yarattı.

İş ilanı sayısında ortalama artış oranı yüzde 50'nin üzerinde kalanlara bakıldığında, alışveriş merkezi yatırımlarıyla hız kazanan perakende, 2009'dan bu yana yüzde 89 artışla dikkati çekti.

Krizden büyük ölçüde etkilenen otomotiv ve üretim sektörleri ise, sırasıyla yüzde 78 ve yüzde 63 artış kaydederek, 2010 yılında toparlanma içine girdiğini ortaya koydu.

Yeni ilanların artış hızında ve sayısında Anadolu'yla İstanbul kıyaslandığında, sadece İstanbul için yayınlanan iş ilanlarının, Anadolu'dan daha fazla olduğu gözlendi. Bu tabloda, İstanbul'un nüfusu ve istihdam potansiyelinin yanı sıra, Anadolu'daki işverenler arasında internetten personel aramanın hala İstanbul'daki kadar yaygınlaşmamış olması da rol oynuyor. İstanbul'da iş ilanlarının sayısı 2009'dan 2010'a yüzde 72 oranında artarken, bu oran Anadolu'da yüzde 50 olarak gerçekleşti.

-EN ÇOK MÜHENDİS ARANDI-

En çok aranan pozisyonlarda uzun yıllardır birinci sırada yer alan satış temsilciliği, 2010'da yerini mühendislik pozisyonuna bıraktı. 2010'da mühendisler için 12 bin 130, satış temsilcileri için 8 bin 248 iş ilanı yayınlandı.

Öte yandan en çok iş başvurusu satış temsilciliği için yapılırken, mühendislik ikinci sırada, genel başvuru üçüncü sırada yer aldı.

En çok yeni öz geçmiş gelen şehirler İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya olarak sıralanırken, İstanbul'un Avrupa yakasında yaşayanların Anadolu yakasına göre yüzde 40 civarında daha fazla öz geçmiş oluşturması dikkati çekti.

Özgeçmiş artış hızına bakıldığında ise, Bingöl'de yüzde 97'lik bir oran gözlenirken, Kastamonu, Bayburt, Uşak ve Kırıkkale'de yüzde 40'lara varan oranlarda artış yaşandı.

A.A.