Bilişim mağduriyetleriyle ilgili polise ve Cumhuriyet savcılıklarına en çok yapılan şikayetin, bankacılık tuzakları ve cazip hediye vaatleri olduğu açıklandı. Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, "Her gün yüzlerce ‘Bankamızda işlem yapan ilk 100 kişiye bedava tatil, otomobil ya da ev veriyoruz' gibi dolandırıcık vakaları geliyor" dedi.

NUMARA TAKLİDİ

Özel bir yazılım ile banka telefonlarının sürekli taklit edildiğine de dikkat çeken İsa Altun, şu bilgileri verdi: "Banka telefonu ile tek fark numaranın başında (+1) gibi bir kod bulunması. Kendini bankacı olarak tanıtan hacker, kullanıcının TC numarasını, adresini ve limit bilgisini söyleyerek, güven kazanıyor. Sonra kredi kartı ile yurtdışından işlem yapıldığını söylüyor."

GELEN ŞİFREYİ İSTİYOR

Altun, şöyle devam etti: "Dolandırıcı önce kişinin internet bankacılığındaki kişisel bilgilerini ele geçiriyor. Bankanın sitesine o kişinin bilgilerini yazdığında, gerçek kullanıcının cep telefonuna otomatik olarak onay şifresi gidiyor. Hacker da bu kişiyi arayıp hesabınız ele geçirildi, yüksek miktarlarda kredi kullanılıyor, kartınızı bloke edeceğiz diyerek, bu şifreyi istiyor."

HESAPLAR BOŞALTILIYOR

Alınan bu şifre sayesinde hacker, kişinin artık bankadaki tüm paralarını kolaylıkla ele geçirilebiliyor. Bir diğer yöntem de şöyle; baştaki süreç aynı ama bu sefer hacker, vatandaşı telefonla aramıyor, SMS göndererek bankadan kendisine ulaşan şirfeyi telefona tuşlamasını istiyor. Hackerin gönderdiği SMS, bankanın SMS formatı ile neredeyse aynı olduğu için şüphe çekmiyor.

SAHTE SİTELER

Bir diğer yöntem ise sahte banka siteleriyle ilgili. Banka sitelerinin aynısını yapan sahtekarlar, kurbanlarının maillerine çeşitli vaatler içeren linkler gönderiyor. Vatandaş da burayı tıkladığında bu, sahte banka sitelerine yönlendiriliyor. ‘Cazip kredi fırsatlarımızdan yararlanmak için şifrenizi yazın' deniyor. Bu şifre yazıldığı anda hackerın, eline hesaplar geçmiş oluyor.

6662'YE DİKKAT

‘Kısa mesaja evet deyip SMS atarsan, hediye çeki kazanacaksın' vaadine de kanmamak gerektiğine dikkat çeken İsa Altun, "SMS başına 160 ile 200 TL arasında ücretlendirme alınıyor. Örneğin ‘6662' kısa mesaj servisine çok dikkat etmek gerekli. Ayrıca kullanıcının hesabını çalan hırsız, onun arkadaşlarından da, ‘hediye çeki vaadiyle telefonunu istiyor. Buraya mesaj atıyor. O mesaja evet yazıp 7979'a yollandığında İsa Altun ise 44 TL ücret kesiliyor" dedi.

BANKALAR BİRLİĞİ UYARDI

Konuyla ilgili Türkiye Bankalar Birliği de bir açıklama yaptı. Açıklamada birlik logosu kullanılarak dolandırıcılık amaçlı internet siteleri tespit edildiği belirtilerek, kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesini hedefleyen bu gibi girişimlere itibar edilmemesi uyarısında bulunuldu.