Metropoll adlı Stratejik ve Sosyal Araştırma Merkezi tarafından yapılan ankete göre, Türkler, ABD'yi en büyük tehdit olarak görüyor.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi anket sonucunu internet sitesine, 'Türkiye'nin En Büyük Tehdidi: Sam Amcaya Sorun'' başlığıyla taşıdı. Aralık ayında 31 ilde 1,504 kişiye yöneltilen sorulara verilen yanıtlara göre, ankete katılanların yüzde 43'ü, ABD'yi Türkiye'ye karşı en büyük tehdit olarak görüyor, ikinci sırada yüzde 24 oranla İsrail geliyor. Katılımcıların yüzde 3'ü İran'ı büyük bir tehdit olarak algılıyor. Haberde, Türkiye'deki bu algılamanın yeni olmadığı, ABD'nin, Türkiye'nin stratejik müttefiki olmasına rağmen, Türkiye'de giderek artan biçimde gözden düştüğünü ortaya koydu. Metropoll'ün başkanı Profesör Özer Sencay, ABD'nin ankette bu kadar yüksek oranda tehdit ülke olarak algılanmasıyla ilgili olarak, 'Bu şimdiye kadar yaptığımız anketlerde çıkan en yüksek oran'' derken, bunda 'Irak işgalinden bu yana süren ABD politikasının, Afganistan'daki savaşın, ABD Kongresi'nde arka arkaya gelen Ermeni tasarılarının, Türk liderlerinin ABD ve İsrail hakkında yaptıkları olumsuz açıklamaların büyük rol oynadığı'' yorumunu yaptı.

ATİNA-ERİVAN ALGISI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun izlediği 'komşularla sıfır politika'' neticesinde Türkiye'nin eski rakipleri Yunanistan, Ermenistan ve İran ile ilişkilerinin ısındığı belirtildi. Ankete göre Yunanistan ve Ermenistan'ı ulusal güvenliğe karşı en baş tehdit olarak görenlerin oranı sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 1'e düştü.