Cinalioğlu, sigaraya yeni yapılan zamların vatandaşlarca fırsata dönüştürülerek sigara içenlerin bu kötü alışkanlığı bırakmasını tavsiye etti.

Toplumda oldukça yaygın olarak görülen KOAH hastalığının yeterince bilinmediğini kaydeden Uzm. Dr. Memduh Cinalioğlu “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, yani bilinen adıyla KOAH, akciğerlerimizdeki hava yollarının daralmasına bağlı olarak, nefes alıp verme sırasında hava akımının kısıtlanması ile karakterize bir hastalık. Kişiyi zamanla başkalarının desteğine bağımlı hale getirmesi, kalıcı işgücü kayıplarına neden olması, KOAH`ı toplumsal anlamda da ciddiye alınması gereken bir sorun haline getiriyor. Dünyada ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada yer alan bu hastalığın, önümüzdeki yıllarda daha da artması bekleniyor” dedi.

“KOAH"IN EN ÖNEMLİ SEBEBİ SİGARA”

KOAH`ın sıklığı ile sigara içme oranlarının birbiriyle yakından ilgili olduğunu belirten Cinalioğlu “KOAH olgularının yüzde 80 ile 90`ının nedeni sigara. Örneğin, kadınların sigara içme oranının yüzde 6 gibi çok düşük seviyelerde, erkeklerin sigara içme oranının ise yüksek seviyelerde görüldüğü Çin`de, bu oranlar KOAH görülme sıklığına da birebir yansıyor. Çin`de KOAH`lı erkek sayısı, kadınlara göre dikkat çekici oranlarda yüksek. ABD`de ise son yıllarda KOAH`lı kadın hasta sıklığının giderek arttığı, bu oranın erkeklerde ise sabitlendiği görülüyor. Çünkü ABD`de, son 40 yıldır erkeklerde sigara içme oranı belirgin şekilde azalma göstermiş durumda. Sigara içen her beş kişiden birinde KOAH gelişme riski bulunuyor. KOAH riski taşıyanlar sadece sigara içenler değil. Daha önce sigara içmiş olan ve sürekli sigara dumanına maruz kalan kişilerde de KOAH gelişebiliyor” dedi.

“KOAH HASTALIĞI NASIL ORTAYA ÇIKIYOR”.

Hastalığın önemli bir kısmının özellikle erken dönemlerde görülen bazı şikayetlerle kendini gösterdiğini belirten, BSK Aydın Anka Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr Memduh Cinalioğlu “KOAH, ileri evresinde nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma, göğüste tıkanma, hırıltılı solunum ve morarma gibi yakınmalara yol açıyor. Bu şikayetler sinsice başlayıp, aylarca, hatta yıllarca devam edebiyor ve giderek artma gösteren bir seyir izliyor. Belirtiler, öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı şeklinde olduğu için birçok kişi yaşanan bu şikayetleri sigaraya bağlı masum değişiklikler olarak algılıyor. Bu da, hastalığın geç teşhisine yol açıyor. Hastalık tedavi edilmediği taktirde yavaş yavaş ilerliyor. Orta ve ileri evrede alevlenmelerle kendini gösteriyor. Hastanın doktora gidiş sebebi de çoğu kez bu alevlenmeler oluyor. Hastaların ölüm nedeni ilerleyen solunum yetmezliği oluyor. Daha sonra ise kalp yetmezliği ve enfeksiyonlardan kaynaklanan kayıplar geliyor. KOAH"ın en önemli tedavisi sigara içmemektir” dedi./iha