Kendilerini komiser ve cumhuriyet savcısı olarak tanıtarak vatandaşları dolandıran "kontör" çetesi Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yönettiği operasyonla çökertildi. Asayiş Daire Başkanlığı'nın koordinesinde Gaziantep merkezli olarak Şanlıurfa, İstanbul, Mersin, Ankara ve Antalya'da eş zamanlı gerçekleştirilen şafak baskınında 41 çete üyesi kıskıvrak yakalandı.

"ARA" YAKALAMA YAPILDI

350 polisin katıldığı nefes kesen operasyon Amerikan filmlerini aratmadı. Mahkeme kararı ile zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda dolandırıcılıkta kullanılan; 28 adet cep telefonu, 29 adet sim kart, 5 adet bankamatik kartı, 6 adet kredi kartı, bir hesap cüzdanı ile 4 banka dekontu ele geçirildi. Emniyette ifadeleri alınan 41 zanlıdan 18'i çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Soruşturma kapsamında suçta kullanılan Toyota marka bir arabaya da el konuldu. Polisin kontör/para dolandırıcılığı yapan suç örgütüne daha önce düzenlediği "ara" yakalamalarda ise 24 şüphelinin tutuklanarak cezaevine konulduğu öğrenildi.

ÇETE DİNLEMEYE DÜŞTÜ
Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı, ülke çapında farklı meslek ve kimliklerle kontör/para dolandırıcılığı yapan bir suç örgütünü takibe aldı. Çete üyelerinin telefonları 6 ay boyunca dinlendi. Dinlemeler sırasında çetenin dolandırıcılık faaliyetleri teknik-takibe düştü. Soruşturma sırasında, cep telefonundan aradıkları kişilere kendilerini polis, komiser, cumhuriyet savcısı vb. ünvanlarda tanıtan çete üyelerinin mağdurlar üzerinde "psikolojik" baskı kurdukları anlaşıldı.

Dinlemede, korkutulan mağdurların banka şubelerine ve ATM cihazlarına yönlendirilerek ikinci-üçüncü kişiler adına açılan hesaplara yüklü miktarda para yatırmalarının sağlandığı ya da cep telefonlarına binlerce liralık kontör yollatıldığı saptandı.


ÇETE LİDERİ ANDERSON

Dinlemede örgüt üyelerinin büyük bölümünün Şanlıurfa'da yaşadığı tespit edildi. Polisin şehirdeki banka ve ATM cihazlarında etkili tedbirler alması sonucu çetenin banka hesaplarını komşu iller/ilçeler ile Ankara, İstanbul, Antalya, Adana ve Mersin gibi metropol kentlerde tanıdık veya akrabaları üzerine açtırdıkları belirlendi. Soruşturmada kontör çetesi liderinin "Bay Anderson" lakaplı Mehmet K. ile "Zoto" kod adlı M.K. olduğu anlaşıldı.

29 ÖRGÜTE MASAK İNCELEMESİ

Emniyet, vatandaşların dolandırılmaması için bilinçlendirme çalışmalarına hız verirken, kontör dolandırıcılarına dönük operasyonlara ivme kazandırdı. 2011 yılında telefon (kontör) dolandırıcılığı suçları yürütülen operasyonlar yüzünden 2010'a göre yüzde 50 azaldı. Polisin bugüne kadar ülke genelinde kontör dolandırıcılığı yapan suç örgütlerine düzenlediği operasyonlarda 506 zanlı yakalandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile işbirliğine giderek suç örgütlerinin dolandırıcılıktan elde ettiği haksız kazançların müsadere edilmesini sağladı. MASAK, 29 suç örgütünün bu yolla sağladığı 458 bin lira değerindeki para, araba, menkul ve gayrimenkule "kara para" kapsamında el koydu.