Dünya Sağlık Örgütü, 74 ülkeye yayılan ve 141 kişinin ölümüne neden olan domuz gribi için alarm seviyesini altıya çıkararak, “küresel salgın” ilan etti ve "İkinci dalgaya hazır olun"uyarısı yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 41 yıl aradan sonra ilk kez bir hastalığı konusunda "küresel salgın"ilan etti. Domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü, ilk kez nisanda Meksika"da görüldükten sonra aralarında Türkiye"nin de bulunduğu 74 ülkeye yayılmıştı. Dün Cenevre"de olağanüstü toplanan DSÖ, domuz gribi için alarm seviyesini en üst düzey olan “Altıncı seviyeye” yükseltti. Karar 193 üye ülkeye bildirildi. Örgütten yapılan açıklamada sınır kapılarının kapatılmaması ilaç üreticilerinin de iki hafta içinde normal grip aşılarını bitirip domuz gribi aşısı üretimine geçmelerini istendi. Bugüne kadar dünya çapında 27 bin 737 vakadan 141"i ölümle sonuçlandı.

DSÖ"nün bu kararında vakaların güney yarımkürede hızla artması ve son bir haftada Avustralya"da dörde katlanması etkili oldu. Alarm seviyesinin yükseltilmesinin aşı imalatı çalışmalarına hız verebileceği, kimi hükümetlerin seyahat yasakları gibi önlemleri gündeme getirebileceği belirtiliyor.

DSÖ"nün açıklamasında “Bu karar birçok ülkenin virüse karşı önlemlerini yeniden düşünmelerine yol açacak” ifadesi kullanıldı. DSÖ sözcüsü Gregory Hartl da “Altıncı aşama, hastalığın şiddetiyle bağlantılı değil. Daha çok coğrafi yayılmasıyla ilgili. Yani hastalığın ağır ya da hafif olduğuna dair bir şey ifade etmiyor” uyarısında bulundu.

Daha önce üç büyük grip salgını yaşanmıştı

1918 İspanyol gribi: Modern zamanların en büyük grip salgını. H1N1 virüsünün bir benzeri dünya nüfusunun yüzde 40"ını etkilemişti. 50 milyondan fazla insan ölmüştü.

1957 Asya gribi: İki milyon insan öldü. Yaban ördeklerinden kaynaklandı. Sağlık yetkililerinin ilk salgın işaretlerini fazla önemsememesi nedeniyle kısa sürede yayıldı.

1968 Hong Kong gribi: H3N2 virüsünden kaynaklandı. Dünya çapında 1 milyon insanın ölünüde neden oldu. Gençleri çok fazla etkilemedi. Ölenlerin çoğu 65 yaşın üzerindeydi.


Akdağ: Aşı anlaşması yaptık ama herkese yok

ANKARA - Sağlık Bakanı Recep Akdağ domuz gribine yönelik aşının, birkaç ay içerisinde geliştirilebileceğini ve aşı üreticileriyle masada olduklarını söyledi. Akdağ üretimin yaklaşık 3-4 ay sürebileceğini bildiren Akdağ, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüğünü, aşı alımı için gerekli parayı harcayabilecek durumda olunduğunu söyledi. Domuz gribine yönelik üretilecek aşının dozu ve kaç kişiye yapılması konusunda Bilim Kurulunun çalıştığını belirten Akdağ, aşı yapılacakları şöyle sıraladı: “Öncelikle sağlık çalışanlarına, emniyet ve silahlı kuvvetler gibi stratejik görevlerdekiler, gümrük memurları, memurlar. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilere öncelik verilecek. Bir de çocuk yaş grubunun özellikle belli bir bölümü. Bunun dışında aşı talep edenlerin, ücretli olarak kullanmaları da düşünülebilir. Önemli olan yeterli miktarda aşıyı piyasadan alabilmek”


Hacca gidişler ertelenebilir

SAĞLIK Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, Dünya Sağlık Örgütü"nün domuz gribi salgınıyla ilgili alarm düzeyini 5. aşamadan 6. aşamaya çıkarmasıyla ilgili olarak, “Mevcut önlemler yeterli. Gelişmelere göre yeni önlemler alabiliriz” dedi. Buzgan, hac ziyaretinin ertelenmesi konusu için de daha erken olduğunu ifade ederek, “Konuyu takip ediyoruz. Daha süremiz var. Dünyadaki gelişmelere göre hareket edeceğiz” dedi.

Seviyelerin anlamı ne?


4"üncü seviye: Virüsün insanlara bulaşması kolaylaşır ve bu salgın riskini yükseltir.

5"inci seviye: Virüs en az iki ülkede görülür ve daha geniş kitlelere yayılmaya başlar. Küresel salgın an meselesidir.

6"ncı seviye: Küresel bir salgın artık patlak vermiştir.