Apple"ın Üst Yöneticisi (CEO) Steve Jobs, dünyanın en başarılı patronu seçildi. Jobs"ın Apple"ın başına geçmesinden bu yana çok iyi bir performans sergilemesinin, dünyanın en iyi patronu seçilmesinde etkili olduğu belirtildi.

"Harvard Business Review" dergisi, dünyanın en başarılı 200 üst yöneticisini (CEO) açıkladı.

Derginin "Top 200" belirleme kriterleri arasında, şirketin hisse senetlerindeki verimlilik oranı ve şirketin borsadaki performansı yer alıyor.

Jobs"ın listenin başında yer almasında ise Apple"ın başına geldiği 1997 yılından 2009 yılı Eylül ayına kadar olan dönemde şirketin borsadaki değerinin 150 milyar dolar artması neden oldu.

-İLK 10"DA BİLİŞİM VE İNTERNET ÖNE ÇIKTI-

Derginin değerlendirmesinde, listenin ilk 10 sırasında bilişim sektörü ve internet şirketlerinin yer alması dikkati çekti.

Steve Jobs"ı yüksek teknoloji şirketlerinin yöneticileri izliyor.

Listenin ikinci sırasında Samsung Electronics"in Güney Koreli CEO"su Yun Jong-Yong, üçüncü sırasında Gazprom"dan Alexey B. Miller, dördüncü sırasında ise Cisco Systems"in CEO"su John T. Chambers bulunuyor.

Listenin en göze çarpan isimleri ise yedinci sıradaki Amazon"un patronu Jeff Bezos, sekizinci sırada eBay"ın eski CEO"su Meg Whitman ve dokuzuncu sıradaki Google"ın patronu Eric Schmidt.

Otomobil, otomotiv ve medya endüstrisinin listenin alt sıralarında yer alması şaşırtıcı bulunmazken, otomotiv sektörü listede ancak yirmi dokuzuncu sırada Hyundai"nin patronu Chung Mong-Koo ile yer bulabildi.

-LİSTEDEKİ TEK KADIN, eBAY"IN ESKİ PATRONU WHITMAN-

Dergi, sıralamada yer almada "yıldız patron" olmanın hiçbir etkisi olmadığını, tanınmışlıklarına karşın performansları kötü bulunan yöneticiler bulunduğunu vurgularken, "Top 100"de yer alan tek kadın ise eBay"ın eski patronu Meg Whitman oldu.

Dergi, listede Jack Welch, Warren Buffett, Larry Ellison ve Bill Gates gibi ünlü isimlerin yer almamasını ise 1995 ve 2009 yılları arasında çalışan CEO"lar arasında seçim yapılması şeklinde açıkladı./milliyet