Süleyman Demirel, adını taşıyan üniversitenin mezuniyet töreni için 3 günlük bir programla geldiği memleketi Isparta'daki ikinci gününde, Isparta Valisi Ali Haydar Öner'i makımında ziyaret etti. Demirel'in, akşam saatlerine kadar devam edecek programı için lacivert bir takım elbise tercih ederken, takım elbisenin altına spor ayakkabı giymesi dikkat çekti. Demirel'in spor ayakkabılarını rahat etmek için tercih ettiği bildirildi. Ayrıca söz konusu ayakkabıların Şevket Demirel'in kızları tarafından doğum gününde hediye edildiği öğrenildi. Ancak Demirel, günün ilerleyen saatlerinde kıyafet değiştirdi. Takım elbise, kravat ve spor ayakkabısı gitti. Yerine tişört ceket ve makosenler geldi.

Valilik makamında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresine ilişkin tartışmaların sadece bir şekil tartışması olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanının görev süresine ilişkin düzenlemenin ilginç bir döneme geldiğini ifade eden Demirel, “Bir referandum yapıldı, Anayasa değişikliği yapıldı. O sonuçlara göre "cumhurbaşkanın müddeti 5 senedir, halk tarafından seçilir, milletvekilinin müddeti 4 senedir" şeklinde kayıtlar kondu. Fakat öyle bir döneme denk geldi ki, referandumla seçim başbaşa geldi. Seçimden çıkılıp gelindi, referandumdan biraz önce Türkiye'de cumhurbaşkanı seçildi. Ama Anayasa değişikliği yapılmış, referandum yapılmamış olduğu için o gün mevcut olan kural cumhurbaşkanlığı 7 seneliğine meclis tarafından seçilir, diye yapıldı” diye konuştu.

BUNUN TELAŞINA GEREK YOK

Mevcut Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi "5 sene mi olacak 7 sene mi olacak" tartışmasının önümüzdeki günlerde tartışılmaya devam edeceğini kaydeden Demirel, "Evvela hukukçular, üniversiteler, siyasiler tartışır sonunda bir karara varılır. Daha şimdiden sesler var, siyasetçilerden sesler var. Meclis Başkanı dahil bu seslerin içine, 5 sene diyenler, hayır 7 sene diyenler var. Türkiye'nin gündeminde tartışma eksikmiş gibi bir tane yeni tartışma daha ilave edildi” dedi. Cumhurbaşkanının görev süresinin 5 sene ile belirlenmesinin doğru bir karar olduğunu da dikkat çeken Süleyman Demirel, “Öyle mi anlamak lazım böyle mi anlamak lazım bunu meclis halledecektir. Bunun telaşına gerek yok” dedi.

SİYASET KENDİ ENGELLERİNİ AŞAR

Bir soru üzerine siyasette yaşanan yeni oluşumlar hakkında da değerlendirmelerde bulunan 9'uncu Cumhurbaşkanı Demirel, “Siyaset canlı birşeydir. Siyasetin başka bir tarafı da kendi dinamikleriyle kendi engellerini ortadan kaldırır. Türkiye 60 senedir çok partili siyasi hayatı yürütüyor. Çok büyük sıkıntılarımız oldu ama Türk halkı siyaseti sevmiştir. Siyasetin kendisi tarafından yapılmasını ister. Halkın siyasete daha çok ağırlığını koyabilmesi lazımdır" diye konuştu.

DEMİREL SÖYLEDİ VALİ NOT ALDI

Memleketi Isparta'da devam eden çalışmalarla ilgili Vali Öner'den bilgi alan Demirel, Isparta'nın acil olarak bir spor kompleksine ihtiyacı olduğunu söyledi. Onkoloji hastanesi ve Isparta Devlet Hastanesi konusunda eksiklikler bulunduğunu ifade eden Demirel, Isparta'da turizmin gelişmesi için kayak merkezi Davraz'a sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Demirel, memleketindeki eksiklikleri sıralarken Vali Öner de tek tek not aldı.

EŞİNİN ADINI TAŞIYAN OKULDA

Süleyman Demirel, Valilik ziyaretinin ardından eşi Nazmiye Demirel tarafından yaptırılan Nazmiye Demirel İlköğretim Okulu karne törenine katıldı. Okul girişinde büyük bir sevgi gösterisiyle karşılanan Demirel, konuşması için kürsüye çağrıldı ama Demirel güneşten korunmak için konuşmasını protokol için oluşturulan tentenin altında yapmayı tercih etti. Kendisini dinleyen öğrencilere “Milletimizin en değerli varlıkları” diye seslenen Demirel, Türkiye Cumhuriyeti'nin “Okula gidemeyen bir tek çocuk kalmayacak” hedefini gerçekleştirdiğini söyledi. Eşi Nazmiye Demirel'in gerçekleşen törende yer almayı çok istediğini ama bunun mümkün olmadığını ifade eden 9'uncu Cumhurbaşkanı Demirel, okulum dönem birincisi Melih Avcı'ya plaket verdi. hürriyet